ACTUEEL

Sensire verwacht ontslagen na verlies contract

Zorginstelling Sensire verwacht vijftig à zestig medewerkers te moeten ontslaan, omdat de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland de contracten voor het inhuren van huishoudelijke hulp hebben opgezegd. Dat meldt De Gelderlander.

Oude IJsselstreek heeft het contract met Sensire over huishoudelijke hulp per 1 januari 2013 opgezegd. Eerder al zegde de gemeente Montferland het contract formeel op. Oost Gelre, Winterswijk en Aalten verlengen de bestaande contracten wel, maar sturen nieuwe cliënten wel met voorrang naar het Alfabureau Oude IJsselstreek.

Alfahulpen

De gemeenten kiezen voor de inzet van goedkopere alfahulpen. Zij verwijzen cliënten voortaan door naar het Alfa Bureau Oude IJsselstreek. DIt is enkele jaren geleden door de gemeenten Oude IJsselstreek en Aalten opgericht. Het bureau bemiddelt tussen cliënten en zelfstandige alfahulpen. Het inzetten van alfahulpen is goedkoper voor de gemeenten, omdat ze geen pensioen opbouwen en niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Voor sensire betekent het wegvallen van de contracten met de gemeenten dat het banen moet schrappen.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

1 oktober 2012

Er wordt gesteld: "Het inzetten van alfahulpen is goedkoper voor de gemeenten, omdat ze geen pensioen opbouwen en niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid." Maar klopt dat wel? Als mensen in loondienst zijn bouwen ze toch altijd pensioen op en zijn ze toch altijd verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?

De gemeenten huren toch geen ZZP'ers in daarvoor?

van Empelen

1 oktober 2012

Het zou fijn zijn als we ook ambtenaren zonder pensioen en sociale verzekeringen op 1 jaar contracten konden inhuren. Wij wil er nog werken in de zorg als je zo uitgeknepen wordt? Zo laat de overheid weer blijken dat al het maatschappelijk verantwoord beleid alleen maar blabla is.

Joze

1 oktober 2012

Ja, Frank, Ze bestaan nog wel degelijk. Het is een schande dat deze regeling nog niet is aangepast.
En als het uurloon er nog naar was dan is het een keuze die je maakt om hier voor te gaan werken. Velen moeten noodgedwongen aan het werk en dan doe je dit misschien.
Het uurloon is bruto €12,- daarvan moet jezelf alle premies betalen, als je een beetje zeker wil zijn van inkomen.
Maar dit is geen baan meer als je hiervoor gaat werken. Dan kun je beter gaan vakken vullen.

Frank Conijn

1 oktober 2012

@ Joze:
Wie bedoelt u met 'ze'? Werkgevers, ZZP'ers? En als u werkgevers bedoelt, dan zijn ze toch in overtreding en doen gemeenten daar toch geen zaken mee?

Duijnker M.P.

7 oktober 2012

Als ik het goed begrijp richten die gemeenten een bemidelingsbureau op voor zelfstandig werkenden in de thuiszorg, betalen het minimum loon en besparen daarmee op pemsioenopbouw en arbeidsongeschiktheid. De ontslagen werknemers van Sensire zijn genoodzaakt het werk aan te nemen, krijgen immers geen uitkering omdat er wel werk is... Driewerf schande als dit waar is, het is de overheid onwaardig.

Anoniem

9 november 2012

De gemeente begint een uitzendburo waar je geen pensioen, vakantiegeld en ziektegeld krijgt. Werken en bij de deur afrekenen. Ziek worden pech gehad, had je maar een vak moeten leren.Gek dat de gemeente zo'n uitzendburo begint of zouden er mensen uit de bijstand moeten gaan werken.
Is natuurlijk goedkoop, geen bijstand en bij de oudjes gaan werken.Een soort win win optie.

ter Horst

3 februari 2013

Wij in Winterswijk zijn op zooek naar huishoudelijke hulpen,werkzaam in de thuiszorg(HV1 enHV2).
Wij willen het tij zien te keren en de alfahulpvariant uit de thuiszorg verbannen.
Ben je huishoudelijke hulp, meld je dan bij mij aan.

SP-Winterswijk

Top