ACTUEEL

Vier ziekenhuizen beste volgens Elsevier

Vier ziekenhuizen krijgen de hoogste score op het gebied van veiligheid, effectieve medische zorg en patiëntgerichtheid in de jaarlijkse ranglijst van het tijdschrift Elsevier.

Het zijn het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad. Dat heeft het tijdschrift woensdag bekendgemaakt. Rijnstate en Sint Jansdal behoorden stonden vorig jaar ook al bovenaan in de editie van ‘De beste ziekenhuizen’ van Elsevier.

Rode lantaarn

Onderaan de lijst staan het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het VU medisch Centrum en de umc’s in Groningen en Rotterdam.

Het tijdschrift vergelijkt de ziekenhuizen onder meer op basis van verplicht openbare en feitelijke gegevens die aangeleverd moeten worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook enquêtes over de ervaringen van patiënten worden meegenomen. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 oktober 2012

Deze ranglijst kent wel enige stabiliteit itt de AD-lijst, maar klopt hij ook? Als ik Erasmus-MC onderaan zie bungelen dan zie ik daarin een bevestiging, maar...

Anoniem

1 november 2012

Dat het VUMC de hekkesluiter is qua patientveiligheid kan niemand meer verbazen!

Anoniem

1 november 2012

Ik vraag me af hoe zoiets tot stand komt. Het UMCG staat onderaan de ranglijst. Ik heb in de 35 jaar dat ik met dit ziekenhuis te maken heb, alleen maar goede ervaringen. Geen lange wachttijden, Vriendelijke bejegening, duidelijke informatie en na een behandeling of ziekenhuisopname, wordt er na een dag of wat telefonisch geïnformeerd hoe het gaat. Deze informatie krijg ik van meerdere mensen.

Bal

1 november 2012

uit ons onderzoek is tot nu toe altijd gebleken dat de correlatie tussen AD en Elsevier en de correlatie tussen verschillende jaargangen van dezelfde ranglijst louter op toeval berust. Elsevier deed het in het oude peer review systeem iets beter dan het AD; hoe het nu zit hebben we nog niet bekeken. de kans dat de positionering van een ziekenhuis op de lijsten iets te maken heeft met kwaliteit van zorg is vrij gering. niettemin uiteraard gefeliciteerd met de 1ste plaats.

Anoniem

4 november 2012

MC groep Lelystad. Dit is een prestatie waar we in Lelystad trots op zijn. Mijn ervaring is een heel prettig ziekenhuis met veel deskundig en attent personeel. Dit heb ik ook gehoord van vele andere patiënten.

Top