ACTUEEL

Specialisten op huisbezoek is Beste Zorgidee 2012

Specialisten op huisbezoek is Beste Zorgidee 2012

Het idee om specialisten huisbezoeken te laten afleggen aan bedlegerige patiënten is verkozen tot Het Beste Zorgidee 2012. Arts-apotheker Philip Boerebach, de bedenker, heeft hiermee de hoofdprijs van 10.000 euro gewonnen. Een deel hiervan besteedt hij aan de realisatie van zijn idee.

“Om mijn idee te realiseren heb ik de hulp van zorgverzekeraars nodig. Mocht dat niet lukken, dan probeer ik het zelf op lokaal niveau te realiseren. Bijvoorbeeld in mijn eigen gezondheidscentrum in Den Haag”, zegt Boerebach.

Patiënt centraal

De jury vindt zijn idee praktisch uitvoerbaar en een schoolvoorbeeld van het centraal stellen van de patiënt. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ en voorzitter van de jury: “Voor bedlegerige patiënten en hun omgeving is het vervoer naar een ziekenhuis vaak een moeizaam traject. We zien nu, dankzij technologische ontwikkelingen, dat dit niet altijd nodig is. Dit idee verdient daarom nader onderzocht en toegepast te worden. We hopen dat het specialisten en zorginstellingen prikkelt om deze service aan te bieden.”

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar het idee van Jan van Oirschot om voorgevulde insulinepennen door navulbare te vervangen. Hij ontving hiervoor 2.500 euro. “Nederland telt ongeveer een miljoen diabetespatiënten, van wie een gedeelte insulineafhankelijk is. Voorgevulde insulinepennen worden na gebruik direct weggegooid en als chemisch afval verwerkt”, zegt Van Oirschot. “Om kosten te besparen kunnen patiënten beter navulbare insulinepennen gebruiken.” Voor een patiënt die jaarlijks 48 navulbare pennen gebruikt, komen de jaarlijkse kosten uit op 360 euro, heeft Van Oirschot uitgerekend. “Dat is 50 euro minder dan wanneer hij andere pennen zou gebruiken. Bovendien wordt er per navulbare pen ruim 1 kilogram aan materiaal bespaard, wat bijvoorbeeld tot minder chemisch afval leidt.”

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top