ACTUEEL

Rechtbank: Postmus afdelingshoofd af

AMSTERDAM (ANP) - Het VUmc in Amsterdam hoeft longarts Piet Postmus niet zijn baan als afdelingshoofd terug te geven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten. Postmus had een kort geding aangespannen tegen het ziekenhuis om die functie terug te krijgen nadat hij op non-actief was gezet. In een reactie laat hij dinsdag via zijn advocaat weten "teleurgesteld" te zijn en zich te beraden op eventuele vervolgstappen.

Postmus mag wel terugkomen naar het academisch ziekenhuis als medisch specialist en mag les blijven geven als hoogleraar. Ook blijven zijn arbeidsvoorwaarden gelijk en gaat hij er in inkomen niet op achteruit. De rechter vindt het daarom redelijk dat hij zijn functie als afdelingshoofd neerlegt.

Onhoudbaar

De longarts werd eind augustus op non-actief gesteld omdat zijn positie volgens het ziekenhuis onhoudbaar was geworden. De longarts was naar de raad van toezicht gestapt omdat hij bezorgd was om de veiligheid van patiënten. Het VUmc neemt het hem kwalijk dat hij de problemen niet eerst op managementsniveau heeft besproken.

Verontwaardigd

Belangenverenigingen van patiënten reageerden verontwaardigd op de maatregelen tegen Postmus, omdat juist hij de problemen waar het ziekenhuis mee te kampen had, had aangekaart.

Het VUmc was onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanwege het conflict tussen een aantal specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top