ACTUEEL

VUmc krijgt huisartsenpost naast SEH

De spoedeisende hulp en de Huisartsenpost Zuid Amsterdam gaan samenwerken. Medio 2014 verhuist de huisartsenpost samen met de Universitaire Huisartsenpraktijk (UHP) naar een ruimte direct naast de SEH.

Na deze verhuizing is er overdag en 's avonds huisartsenzorg beschikbaar op de SEH. Op deze manier krijgt de patiënt makkelijker de juiste zorg door de juiste behandelaar. Bij veel zelfverwijzers is eerder goede huisartsenzorg gewenst dan specialistische zorg van de SEH, meldt het ziekenhuis.

Huisartsen

Het plan voor de verhuizing van de huisartsenpost (HAP) was vorig jaar al gemaakt, maar werd door huisartsen in Amsterdam Zuid tijdelijk stop gezet. Redenen hiervoor waren de bezuinigingen op huisartsenzorg en de toename van de werkdruk voor praktijkhoudende huisartsen. Inmiddels zijn het ministerie van VWS en de landelijke huisartsen vereniging LHV weer 'on speaking terms'. De LHV heeft zelfs de samenwerking tussen HAP en SEH tot speerpunt gemaakt, meldt het ziekenhuis. Bovendien wil preferente zorgverzekeraar Achmea voor de praktijkhoudende huisartsen een maximale werkbelasting afspreken.

Samenwerking

Door deze ontwikkelingen zijn de blokkades voor een HAP bij VUmc van de baan en hebben de huisartsen uit Zuid Amsterdam de voortgang van het project bekrachtigd. Met spoed wordt nu de bouwtekening afgerond en het plan voor samenwerking verder uitgewerkt, zo meldt het ziekenhuis in een persbericht.

Eén loket voor basisspoedzorg

Achmea pleit voor één loket voor basisspoedzorg waar de patiënt wordt doorverwezen naar de zorg die hij nodig heeft. Dat bracht de zorgverzekeraar in september naar buiten. Achmea is een meerjarig traject gestart met als doel de huisarts en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in één team te laten samenwerken. De zorgverzekeraar meldde in september met alle ziekenhuizen en huisartsenposten in gesprek te zijn over de organisatie hiervan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top