ACTUEEL

Ruwaard van Putten verliest zelfstandigheid

Ruwaard van Putten verliest zelfstandigheid

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse verliest zijn zelfstandigheid en wordt een satelliet van drie omliggende ziekenhuizen. Vanwege de precaire financiële positie is een voortbestaan als zelfstandig ziekenhuis niet langer mogelijk, laat het ziekenhuis in een verklaring weten.

De ziekenhuizen die het Ruwaard van Putten gezamenlijk overnemen zijn het Maasstad Ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam alsmede het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Zorgverzekeraars CZ en Achmea zijn bereid om financiële afspraken te maken met het Ruwaard zodat het ziekenhuis de periode tot de formele bekrachtiging van de overname kan overbruggen.

Keuzes

In het eerste kwartaal van 2013 gaan de partijen de mogelijkheden voor samenwerking verder onderzoeken. Uitgangspunt van de intentieverklaring is dat het Ruwaard zorgfuncties die van belang zijn voor de bewoners van de regio Voorne-Putten kan blijven uitoefenen. Wel zal het ziekenhuis keuzes in het behandelaanbod moeten maken. “Het satellietziekenhuis zal gericht zijn op specifieke functies voor de verschillende patiëntengroepen, met optimalisatie van kwaliteit en borging van continuïteit van zorg”, aldus het ziekenhuis in een persbericht. Het onderzoek naar de wijze van samenwerking wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 afgerond.

Hoge sterfte

Het Ruwaard van Putten kwam de afgelopen weken in opspraak vanwege de hoge sterfte in het ziekenhuis. In eerste instantie ging het hierbij om de afdeling cardiologie, maar inmiddels zijn er ook signalen dat het elders in het ziekenhuis niet pluis was.

Rode cijfers

Daarnaast draait het ziekenhuis al jaren dieprode cijfers. Het ziekenhuis leed in 2011 een verlies van 5,1 miljoen euro. In 201 was dit 1 miljoen euro. Bovendien stegen de totale bedrijfslasten veel harder dan de omzet. Waar de bedrijfsopbrengsten in 2011 omhoog gingen van 64,8 miljoen euro naar 66,6 miljoen euro , gingen de bedrijfslasten in dezelfde periode van 64,4 miljoen euro naar 70,5 miljoen euro. De tijdelijke sluiting van de afdeling cardiologie betekent dat het ziekenhuis ook in 2012 een flinke veer moet laten.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top