ACTUEEL

Topinkomens zorg goeddeels op conto specialist

Het grote aantal topinkomens van medisch specialisten is de voornaamste reden van de overschrijdingen van de balkenendenorm bij zorginstellingen. Dit blijkt uit de rapportage die 8 januari werd gepresenteerd door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Uit de rapportage blijkt dat in 2011 het aantal topinkomens opnieuw is gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. In totaal verdienden 1958 functionarissen in zorginstellingen meer dan 193.000 euro. Van de 1958 personen zijn 1449 medisch specialist (74 procent). Het aantal bestuurders komt met 340 uit op 17 procent van het totaal. Onder de 340 bestuurders zijn bovendoen zes personen die zowel bestuurder als medisch specialist zijn.

Hoogleraren

De overige 169 personen zijn voornamelijk hoogleraren die werkzaam zijn bij één van de academische ziekenhuizen (129 personen). Het is niet duidelijk hoeveel van deze hoogleraren ook medisch specialist zijn. Daarnaast zijn er 40 personen die een andere functie hebben, waaronder voornamelijk adviesfuncties. Van drie personen is niet vermeld welke functie ze bekleden.

Het overgrote deel van de overschrijdingen vindt plaats in de curatieve sector. In totaal zijn 1746 van de 1958 personen werkzaam in deze sector, wat neerkomt op 89 procent van het totaal.

Gemiddelde

Het gemiddelde loon in 2011 van functionarissen bij zorginstellingen die boven de balkenendenorm zaten, is 211.000 euro.

11 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 januari 2013

Ga er maar vanuit dat al die hoogleraren ook medisch specialist zijn want gewone hoogleraren verdienen de helft.

Anoniem

11 januari 2013

In het overzicht zijn alleen opgenomen de medisch specialisten in academische centra. Raden van Bestuur etc. van niet academische zorgaanbieders zijn wel meegenomen. Het aantal groot vedieners in de zorg is dus veel hoger dan nu gerapporteerd en die extra groep zijn voornamelijk medisch specialisten in niet academische centra. De politiek en de maatschappelijk discussie zal zich vooral moeten richten op deze grote groep groot verdieners. Wat mij betreft allemaal in loondienst in binnen de CAO

duterloo

11 januari 2013

Meneer Anoniem,

Ik als vrijgevestigd specialist kan u verzekeren dat ik omgerekend evenveel verdien als iemand in loondienst (AMS). En dat is dus nog minder dan de balkende norm. De verschillen zijn lang niet meer zo groot. Ook zal er ongetwijfeld, zoals altijd, weer omzet worden verward met inkomen. Daar zit nog altijd een wereld van verschil in.

Anoniem

11 januari 2013

@2 ja dat gaat werken hoor!! De vrije specialisten maken veel meer uren dus de wachtlijsten lopen weer gigantisch op. Een medisch specialist verdient als vrijgevestigde ongeveer 77 euro bruto per uur; met 60 uur in de week tikt dit lekker aan, maar huur maar eens een HBO opgeleide ict consultant in. Bovendien zijn de uitgaven aan honoraria voor medisch specialisten minder dan 4% (2.1 miljard) van de totale kosten.

Kortom: jouw stelling is een non-oplossing voor een non-probleem.

Alberts

11 januari 2013

Het NZA tarief voor medisch specialisten is volgens mij toch zo'n 130 euro bruto, en dat is bijna het dubbele van de hierboven genoemde 77 euro bruto. Waar komt die vandaan?
130 euro maal 40 uur maal 50 weken is bruto 260.000 euro en dat is een salaris dat veel medisch specialisten in maatschap verdienen. Let wel, daar moeten kosten dus nog van af.
Niet alle 60 uur werk zijn declarabel, vergaderingen, werkoverleg etc komen allemaal bovenop die patiëntencontacten.

duterloo

11 januari 2013

@ Alberts. Inderdaad het uurtarief is 130€. Maar het zijn uiteraard geen 50 weken. Eerder 48 weken. De hoeveelheid aan vergaderingen, besprekingen en niet patient gebonden activiteiten nemen exponentieel toe. Daarmee ook de werklast en -druk. In mijn ziekenhuis komt het gemiddelde zeker op 60 uur. Vaak nog hoger, afhankelijk van de drukte van de diensten. De bruto OMZET (!!) komt hierbij eerder uit op 245.000€. Daar gaan de praktijkkosten nog vanaf (ruim 65000-75000€, afhankelijk van de leeftijd). Dus je daadwerkelijke inkomen ligt dus nu al 10000-25000€ lager dan de 191000€ balkende norm (exclusief alle extra's).

Anoniem

11 januari 2013

Voor de gemiddelde universitair geschoolde hardwerkende burger staat een inkomen van 170.000 euro gelijk aan graaien.

Anoniem

11 januari 2013

Ook de medisch specialist is universitair geschoold. Echter, daarna komen nog 2 extra jaren co-schappen, daarna nog 4 to 6 jaren specialisatie en daarna nog een eventuele sub-specialisatie. Dit mag wat mij betreft best tot uiting komen in een hoger inkomen, temeer daar met dit hoger inkomen ook een fatsoenlijk pensioen opgebouwd moet worden in minder arbeidsjaren.
En dan nog, welke universaitair geschoold mag bij nacht en ontij voor hetzelfde tarief als overdag zijn bed uit, met daarbij ook nog een kans dat er niets declarabel is????

Henksen

11 januari 2013

@7 Een medisch specialist is dan ook niet een gemiddeld universitair geschoolde burger met al helemaal niet een gemiddelde werkweek, gemiddelde werkdruk, gemiddeld talent en verantwoordelijkheid. Laat die tokkie jaloezie eens varen en ga zelf eens iets presteren.

Alberts

14 januari 2013

@Duterloo: u heeft gelijk, ik drukte me onhandig uit maar bedoelde hetzelfde.

Anoniem

31 januari 2013

De man in de straat snapt inderdaad niet dat er een verschil is tussen omzet en inkomen. In de media altijd lekker met elkaar verwarren.
Daar gaat nog 50% belasting vanaf, en je betaal je ook nog zelf lekker dik aan AOV en pensioen premie etc...verplicht!

Daarbij: Iedereen die de laatste 5 jaar is begonnen
heeft goodwill mogen betalen en niet te weinig ook.
Die is namelijk vaak gebaseerd op het DBC tijdperk.
Leningen voor een aantal ton zijn heel gewoon.
Dat resulteert in heel forse aflossingen om de goodwill af te lossen. Die verdampt ondertussen dankzij de overheid maar de afbetalingen niet...

Al die mensen hebben ook een huis gekocht ( want moeten ergens wonen) wat nu minder waard wordt evenals hun goodwill maar hun lasten zijn wel gebaseerd op pre-crisis bedragen uit het DBC tijdperk voor de kortingen. Welke kortingen? nou de kortingen waardoor vele vrijgevestigde specialisten min 20 max 50% minder zijn gaan verdienen. Daar hoor je niemand over. Ondertussen gaan alle lasten omhoog...

Jonge specialisten worden als citroenen uitgeknepen en ook nog neergezet als graaiers.
De politiek en Plasterk doen daar vet aan mee, ze hebben er belang bij. Ze snappen niet dat als ik straks in loondienst zit, ik niet meer 70-80 uur zal werken,plus gelazer in de weekends en avond en nacht ze bekijken het maar. Besprekingen over onco, die s' avonds door gaan ik dacht het niet. 36-40 uur dan houdt het op.
CAO voor vanalles en het is schluss.
Vrij na mijn dienst en ook na een weekend dienst!

Er mogen bij mij dan 6-7 collega's bijkomen om het werk af te krijgen. Die kosten trouwens ook geld hoor.

Top