ACTUEEL

Politiek wil meteen alarm bij crisisouder op poli

De spoedeisende hulp van het ziekenhuis moet voortaan meteen alarm slaan als er een ouder binnenkomt die bijvoorbeeld verslaafd of in de war is. Dat willen VVD en PvdA in de Tweede Kamer. De hulpverleners moeten ogenblikkelijk het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling inschakelen om te kijken hoe het gaat met het kind of de kinderen. Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag werkt al zo.

Kindermishandeling

Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg van de VVD zei dat er wekelijks een kind sterft door kindermishandeling en wist de PvdA achter genoemd plan te krijgen. Volgens Van der Burg blijkt uit de ervaringen in het Haagse ziekenhuis dat de methode effectief is. De SP heeft er ook wel oren naar.

Verplichte meldcode

De Kamer praat donderdag over de verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Die maakt dat zorg, onderwijs, opvang en justitie een vijfstappenplan moeten volgen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode leidt de medewerkers door het proces vanaf het eerste vermoeden tot aan het moment dat hij of zij moet beslissen over het doen van een melding.

Er wordt al wel met zo'n code gewerkt, maar onvoldoende. Zo stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in december dat bijvoorbeeld huisartsenposten kindermishandeling nog steeds niet vaak genoeg signaleren. (ANP / Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R. M. Dalmijn

31 januari 2013

Misschien moet de politiek eerst eens leren onthouden wat ze gisteren ook al weer wilden.

Top