ACTUEEL

Harry Luik: 'Polikliniek verdwijnt uit ziekenhuis'

Harry Luik: 'Polikliniek verdwijnt uit ziekenhuis'

De polikliniek hoort niet langer automatisch bij het ziekenhuis. Dit stelt ziekenhuisbestuurder Harry Luik in het maartnummer van Skipr magazine.

Harry Luik, bestuursvoorzitter van de MCA Gemini Groep in Alkmaar, neemt afscheid van de polikliniek. “Niet alle nieuw te bouwen ziekenhuizen hebben straks nog vanzelfsprekend poliklinieken,” zegt hij in een vraaggesprek met Willem Wansink voor Skipr magazine. Luik: “Die zorg ligt dan bij de huisartsen. Want de diagnostiek komt vaker los te staan van het ziekenhuis. Behalve bij het interventiecentrum dat wij bouwen.”

 
Interventiecentrum

In Heerhugowaard, midden in de kop van Noord-Holland, heeft hij een regionaal topklinisch interventiecentrum gepland. De bedoeling is dat daar vanaf 2016 de interventiecardiologie, de grote traumatologie, neurochirurgie en radiologie plaatsgrijpen.

Centrale faciliteit

Luik: “De wereld verandert. Kleine ziekenhuizen kunnen in hun eentje amper overleven.” Hij pleit voor meer samenwerking in de cure: “Zoek aansluiting bij een grotere speler en zet er een centrale faciliteit neer die van iedereen is.” De bestuursvoorzitter betreurt het dat de financiering van het nieuwe centrum nog niet rond is. Sterker dan zijn voorgangers moet hij banken en financiers overtuigen dat het allemaal verantwoord is. “Betere plannen maken, minder investeren, strakker bezuinigen.”

Ongevoelig

Hij hekelt de terughoudendheid bij investeerders. Volgens hem is de zorg ongevoelig voor de conjunctuur, een markt waar vraaguitval niet zal voorkomen. “Als je geen gekke dingen doet, is het safe and sound business.” Luik schuwt fusies niet. Graag wil hij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk overnemen, zo blijkt. “Mijn droom blijft dat achter het loket in Beverwijk hetzelfde samenwerkingsverband komt te staan als bij ons.”
4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

12 februari 2013

Met goedkeuring van de NMa?

sloot

12 februari 2013

MCA als Topklinisch Centrum en als alliantie- en netwerkorganisatie met Zaandam, Beverwijk, Den Helder.

Booz Allen Strategists heeft enige jaren geleden voor andere marktsectoren een schitterend scenarioplan geschreven.
Een intrigerend vergelijk voor het ziekenhuis alias Beterhuis met bijv. het wereldwijde Audiconcern, het vm KBB concern en Albert Heijn.
Ergo MCA als High Touch centre

Anoniem

12 februari 2013

Wie zit er nu te wachten op een topklinisch interventiecentrum in Noord Holland Noord/Midden? Alles is al goed geregeld in Amsterdam?.

Wansink

13 februari 2013

Beste #Anoniem - lees akn het hele interview met Harry Luik #MCA Gemini Groep in #skipr magazine #alkmaar #denhelder. Daarna graag verder praten. Afstanden kop Noord-Holland

Top