ACTUEEL

Meldingen over bijbetalingen AWBZ nemen af

Het aantal mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ neemt af. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag.

Onterecht bijbetalen

In 2010 en 2011 ontving de organisatie meer dan 450 meldingen van bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen die bijvoorbeeld zelf hun toiletpapier of voeding moesten betalen, terwijl de AWBZ dat zou moeten vergoeden. In 2012 ontving de NZa nog 60 meldingen.

Veel meldingen bleken een misverstand en geen overtreding, maar toch moest de zorgwaakhond in totaal zeven AWBZ-organisaties op de vingers tikken. Zes daarvan hebben hun gedrag inmiddels aangepast en de bewoners gecompenseerd, aldus de NZa. Dat zijn Stichting Saffier, de Residentiegroep, verpleeghuis De Hartkamp (Stichting Carinova Woongroep), verpleeghuis De Hooghe Clock (Stichting Vivent), Zorgcentrum Oudergaard (Stichting Inovum) en Osira Amstelring.

Rechten van bewoners

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een schoon lijf, een schone kamer en verantwoorde voeding. De zorginstelling moet zorgen voor verzorgingsproducten als latex handschoenen en toiletpapier, voor voldoende gevarieerd en gezond eten en drinken en voor schoon linnengoed. Voor aanvullende diensten zoals de kapper of een tv-abonnement mag de instelling wel een aparte bijdrage vragen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top