ACTUEEL

RTL voert al 3 jaar juridische strijd met IGZ

RTL Nieuws voert al 3 jaar lang een juridische strijd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) via het ministerie van Volksgezondheid. De redactie van RTL Nieuws vroeg de IGZ al op 4 februari 2010 om inzage in een geanonimiseerde lijst van calamiteiten in de zorg waarbij patiënten waren overleden.

RTL is hierover nog steeds in een beroepsprocedure verwikkeld en is in afwachting van een nieuwe zitting bij de rechtbank in Amsterdam. Dit zei adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein woensdag.

Wob

RTL deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en had aanvankelijk succes bij de rechtbank die het ministerie terugfloot en in een tussenvonnis een bemiddelaar voorstelde om tot een oplossing te komen. Maar volgens Klein liepen deze gesprekken op niets uit. RTL vraagt de rechtbank binnenkort een nieuwe uitspraak. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

RTL beschikt inmiddels wel over een lijst met vertrouwelijke gegevensvan veel vermoedelijke medische missers. Op de lijst staan zo'n 1000 meldingen van zorginstellingen aan de IGZ over de afgelopen 3 jaar. RTL zet de rechtszaak hoe dan ook door. "We hebben nog niet alles en het gaat ons om meer transparantie", legt Klein uit.

Toezicht

In een blog op de website van RTL Nieuws zegt Klein fatsoenlijk met de verkregen privacygevoelige gegevens om te zullen gaan. "De discussie gaat al snel over het feit dat de informatie bij ons terecht was gekomen. Daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat ons om de kwaliteit van het toezicht, om wat er gebeurt nadat er fouten zijn gemaakt, hoe daarbij met mensen wordt omgegaan en wat er ervan wordt geleerd", somt de adjunct-hoofdredacteur op.

Meer openheid

Onder dreiging van een nieuwe rechtszaak dringt Klein bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan op meer openheid. "Het achterhouden van relevante informatie voor individuen en het grote publiek leidt tot een erosie van het vertrouwen in de zorgverlening en tot meer argwaan", waarschuwt Klein in zijn blog.

RTL Nieuws komt op korte termijn met nieuwe onthullingen op basis van de IGZ-lijst. (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top