ACTUEEL

Verscherpt toezicht VUmc met 2 weken verlengd

Het verscherpt toezicht op het VUmc wordt met zeker 2 weken verlengd. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laten weten. Officieel zou het extra toezicht donderdag aflopen. De IGZ wil het Amsterdamse ziekenhuis de volledige 6 maanden laten benutten voor het doorvoeren van verbeteringen. Begin maart wordt duidelijk of en eventueel hoe het toezicht voortgezet wordt.

Het VUmc werd op 21 augustus 2012 onder verscherpt toezicht geplaatst omdat er conflicten waren tussen artsen en leidinggevenden. Mogelijk is zelfs een patiënt op de intensive care overleden door de interne machtsstrijd.

Verbeteringen

"Het VUmc heeft een lange lijst met verbeteringen meegekregen. Vorige week is er met het bestuur en de raad van toezicht van het VUmc gesproken en momenteel stelt de inspectie haar eindrapportage op", legt een woordvoerder van de IGZ uit. Op basis daarvan wordt gekeken naar eventueel opheffen, voortzetten of anders invullen van het toezicht.

Verbeterplan

Het ziekenhuis zelf kwam eind vorig jaar ook al met een verbeterplan. Volgens het VUmc zat het voornaamste probleem in de afstand tussen bestuur en werkvloer. De conflicten binnen het ziekenhuis hebben daardoor te lang kunnen voortwoekeren en zijn vervolgens geëscaleerd. Ook het toezicht was niet adequaat. Daarom zijn er toezichthouders aangesteld die zich specifiek met het ziekenhuis bezighouden. Ook treden drie leden van de raad van toezicht terug en komt er een nieuwe raad van bestuur die uit vier in plaats van drie mensen gaat bestaan. Twee of drie van hen zullen een medisch professionele academische achtergrond hebben.

In een verklaring op de website van het VUmc laat de raad van bestuur weten het besluit van de Inspectie met vertrouwen tegemoet te zien."In recente gesprekken tussen de Inspectie en de raad van bestuur van VUmc heeft de Inspectie naar voren gebracht dat VUmc over het afgelopen half jaar goede vorderingen heeft gemaakt en veel werk heeft verzet." (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top