ACTUEEL

Alarmsignaal VGN valt slecht bij Inclusie Nederland

Inclusie Nederland is verontwaardigd over de manier waarop brancheorganisatie VGN de bezuinigingen in de gehandicaptenzorg aan de kaak stelt. Volgens Inclusie Nederland ‘misbruikt’ de VGN een kwetsbare cliënt in een filmpje over de gevolgen van het afschaffen van bepaalde zorgzwaartepakketten.

Net als de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) keert Inclusie Nederland zich tegen de bezuinigingen op de zzp’s. Maar de wijze waarop de VGN dit in de videoreportage doet is slecht gevallen bij het emancipatienetwerk. In het filmpje, dat onlangs ook op door EenVandaag is uitgezonden, is de 83-jarige gehandicapte Harry te zien, die -blijkens het commentaar- de verstandelijke vermogens van een kind van drie heeft.

Misbruik

De manier waarop Harry is geportretteerd is volgens Inclusie Nederland “mensonwaardig”. “Wij betreuren een dergelijk ‘misbruik’ van cliënten ten zeerste”, schrijft Inclusie Nederland in een brief aan de VGN. “Het is ongepast om op deze manier - een persoon van 83 jaar in zijn ondergoed - een beleidsstandpunt naar voren te brengen. Dit met name omdat het een persoon betreft die zelf niet kan bepalen of hij dit wil.”

VN-verdrag

Inclusie Nederland stoort zich blijkens de brief ook aan uitspraken van VGN-voorzitter Heleen Dupuis. In een interview met VGN-blad Markant laat Dupuis zich relativerend uit over de ondertekening van het VN-verdrag  inzake de rechten van personen met een handicap. Volgens Dupuis vormt ondertekening niet meer dan een formalisering van ‘wat we al doen’. “Het is vooral van belang voor de landen waar nog geen fatsoenlijke gehandicaptenzorg is”, aldus Dupuis. “Wij zijn relatief gezien een vooruitgeschoven post.”

Niet serieus

Volgens Inclusie Nederland is het beeld van Nederland als voorloper misplaatst. Het feit dat Nederland het verdrag nog niet heeft geratificeerd, is volgens Inclusie Nederland een bewijs dat “we mensenrechten van mensen met een beperking niet serieus nemen”. “Er is nog veel werk te verrichten om mensen met een beperking zeggenschap, regie en toegang tot de samenleving te kunnen bieden, ondanks onze hoog gekwalificeerde zorg”,aldus Inclusie Nederland. “Uw filmpje geeft dat des te meer aan.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

loen

3 maart 2013

Ontroerend en aangrijpend. En, in een tijd waarin we geconfronteerd worden met de gevolgen van de "beleidsdiarree" van onze overheid misschien wel ontkoombaar dat "met grof geweld" wordt terug gereageerd. Op alle fronten stort zich "shit" over ons uit die op consequenties niet doordacht is. Ik vrees dat het nog even doorgaat. Maar "koploper' zijn? Dat onterechte idee bestaat al decennia en is helaas ook al lang achterhaald, als je goed kijkt naar sommige buitenlanden. Mooi dat Inclusie Nederland voor belangen opkomt maar mi op dit moment is het handiger de pijlen gezamenlijk 1 kant op te richten en niet naar elkaar. Als overduidelijk is dat het doel hetzelfde is. 2 honden en een been enzovoorts...de 3e hond is de overheid.
Laten we zoeken naar het verstand en inzicht dat het productdenken en de marktwerking afschaft binnen zorg- en dienstverlening: met de introductie daarvan zijn we het hellend vlak opgegaan...desastreus.
mensen zijn geen producten,zullen dat nooit worden,moeten dat nooit worden. en werkers in die sectoren zijn geen lopende band werkers en zullen dat ook nooit worden.

Florence

10 maart 2013

Realistisch filmpje van VGN>
Inclusie Nederland wil alleen maar zien wat mensen wel kunnen en hun handicaps worden nooit belicht,dat willen ze niet Moeten er eerst doden vallen voordat ze de mensen die ze overvragen, hun leven zonder deskundige hulp afnemen??Inclusie is gewoon een illusie.!!Daar helpt een verdrag van mensenrechten ondertekenen niets aan.

Top