ACTUEEL

NPCF wil Diane-35 bij alle patiënten weren

De oproep aan artsen om de Diane-35-pil niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten is niet krachtig genoeg. Dat vindt patiëntenfederatie NPCF. De club roept artsen op om "zeer terughoudend te zijn" met de hormoonpil. Daarmee reageert de NPCF op de aanbeveling van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de bewuste pil niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten.

"Als je weet dat die pil gevaarlijk is, een verhoogd risico heeft, en je weet dat er alternatieven zijn, waarom zou je dan risico's nemen?", stelt de NPCF. De patiëntenfederatie adviseert vrouwen die de Diane-35-pil nu al slikken, contact op te nemen met hun arts, om mogelijke alternatieven te bespreken. De NPCF vraagt ook aan artsen en apothekers om vrouwen die de bewuste pil nemen actief te benaderen om alternatieven te bespreken.

Europees onderzoek

Momenteel wordt in Europees verband onderzoek gedaan naar de Diane-35-pil. Tot dat onderzoek werd besloten nadat in Frankrijk de pil voorlopig uit de handel gehaald werd. De afgelopen 25 jaar zijn in Frankrijk vier vrouwen overleden door bloedklonters na het slikken van de pil. Afgelopen weekend werd bekend dat in Nederland mogelijk 10 Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35-pil. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Bart Bruijn, huisarts

4 maart 2013

Ik denk dat de NPCF zich hier nou eens niet mee moet bezig houden. Dit gaat buiten hun gebied van expertise!

Anoniem

5 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 05-03-2013 15:33.

Top