ACTUEEL

Mogelijk tien Nederlandse doden door Diane-35

Mogelijk 10 Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35 pil. Dat meldt de krant Trouw zaterdag op basis van gegevens van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Eugene van Puijenbroek van Lareb zegt in de krant dat bij die tien meldingen de patiënt is overleden en dat Diane-35 daar mogelijk een rol in kan hebben gespeeld. In januari overleed een gezonde vrouw aan een longembolie, nadat ze een aantal maanden Diane-35 had ingenomen. Dat nieuws leidde bij Lareb tot 97 nieuwe meldingen, waaronder negen sterfgevallen in 2011 en eerder.

Van de markt gehaald

In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat bekend werd dat daar de afgelopen 25 jaar vier vrouwen stierven na het gebruik van de pil. Nederland wil vooralsnog de uitkomsten van Europees onderzoek afwachten, alvorens eventuele stappen te nemen.

Geen anticonceptie

Sinds de introductie ervan, 25 jaar geleden, ontving Lareb 322 meldingen. In Nederland slikken volgens Trouw ruim 161 duizend vrouwen Diane-35 of een generieke variant met precies dezelfde werking. Hier mag de pil niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 maart 2013

Laten we niet op de zaken vooruit lopen.
Maar feit is dat dit al 50 jaar bekend is, dat elke pil trombose kan veroorzaken, zeker bij een positieve familie anamnese of vrouwen boven de 30 jaar die roken.

Het is zo dat de diane, net zoals de yasmin, een erg goede marketing strategie hebben toegepast om de naam als "het" middel tegen acne, overbeharing en vette huid. Ook is al jaren bekend, dat het niets uitmaakt, welke pil je hiervoor slikt, ALLE pillen met hormonen werken hiertegen.

Dus, zoals de Nederlandse Huisartsen Vereniging ook adviseert, gewoon lekker de oude vertrouwde microgynon (of afgeleide daarvan) slikken en niet laten verleiden door mooie farmaceutische praatjes.

Top