ACTUEEL

Winter wil markt kankermedicijnen openbreken

Winter wil markt kankermedicijnen openbreken

Zorgondernemer Loek Winter gaat “grootschalig en zonder spillage” kankergeneesmiddelen voor andere ziekenhuizen dan de MC Groep produceren. Dat zegt Winter in een interview met Farma Magazine. De kosten zullen daarmee flink lager komen te liggen.

Het gaat met name om cytostatica en andere, vaak dure geneesmiddelen die bij de behandeling van kanker worden gebruikt. Winter ziet “een enorme markt waar wij een enorme doelmatigheidsslag verwachten te maken”. Volgens Winter heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het initiatief goedgekeurd. Zorgverzekeraars zouden belangstelling hebben.

Overname

Om de productiemachine efficiënt in te kunnen richten, kondigt Winter in Farma Magazine de overname van enkele apotheken aan. Winter wil in Farma Magazine nog niet zeggen welke apotheken bij de overname betrokken zijn. Met de overname loopt Winter vooruit op verdere ketenintegratie in de zorg, zo stelt hij, met als meest opvallende aspect de productie van kankergeneesmiddelen.

Samengaan

Volgens Winter zal de farmaceutische zorg ook in ander opzicht een efficiënter onderdeel moeten gaan uitmaken van de zorgketen. Zo vindt Winter dat het aantal openbare apotheken flink kan worden teruggebracht. Ook verwacht Winter dat openbare apotheken en ziekenhuisapotheken steeds meer zullen samengaan. In Winters optiek werken beiden nu suboptimaal. “De  ziekenhuisapotheek moet meer volgens standaarden en richtlijnen gaan werken”, zegt Winter in Farma Magazine. “Nu doen die ziekenhuisapothekers vaak maar wat.”

Afhaalposten

De reguliere apotheker is volgens Winter een dozenschuiver zonder toegevoegde waarde. “De openbare apotheker zoals die nu is georganiseerd heeft geen meerwaarde”, aldus Winter. “Het zijn doosjesschuivers en die doosjes kan ik dus ook bij de drogist krijgen. Het merendeel van het huidige aantal apotheken zal verdwijnen of worden omgebouwd tot een drogisterij. Doosjes met geneesmiddelen afleveren, dat kan de drogist toch net zo goed? Daarnaast komen er steeds meer afhaalposten voor geneesmiddelen. Patiënten bestellen via internet en trekken het geneesmiddel wel ergens uit de muur.”

Holle frase

De rol van medicatiebewaker waar de apotheker zich op laat voorstaan is volgens Winter “een holle frase”. “De apotheker is onzichtbaar als geneesmiddelbewaker”, aldus Winter. “Als hij al iets doet rond medicatiebewaking of begeleiden van patiënten, dan weet niemand dat. Ik geloof er ook niet in, de apotheker als medicatiebewaker. Want ik zie het ze niet doen. Ook niet als ik zelf in de apotheek kom.”

21 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 maart 2013

Winter heeft gelijk wanneer hij stelt dat apothekers hun rol als medicatiebewaker niet waar maken, maar ik blijf het gevoel houden dat iemand die taak wel zou moeten hebben. Huisartsen doen het ook niet, dus misschien toch iets voor de apotheker?

Anoniem

19 maart 2013

Volgens mij moeten we veel meer focussen op de marges die leveranciers maken op medicatie. Daar zit het grootste probleem. Kijk naar Engeland en Duitsland, daar betaalt men vaak 30% minder dan wij hier in NL.

Sinds de Engelsen de handen ineen hebben geslagen en hemofiliemedicatie hebben aanbesteed, betalen zij 30% minder. (Baxter won de aanbesteding). Baxter verhoogde vervolgens in alle andere Europese landen de prijzen met 10%! Waarom laten wij ons dit gebeuren?

Anoniem

19 maart 2013

Geschrokken van berichtgeving in Radar (gisteren op TV). Laten we met zijn allen weer zorgen voor transparantie op de markt!

Derks

19 maart 2013

Een zeer lang bestand en kostbaar taboe wordt aangepakt. Hulde. Hier is veel geld te halen. Denk ook eens aan de audiologische centra.

Zeer ontstemde apotheker

19 maart 2013

Dhr. Winter is helemaal niet bevoegd om uitspraken over apothekers te doen. Deze zelfbenoemde hoogleraar ondernemer behoort zich met zijn eigen vakgebied bezig te houden:

'De reguliere apotheker is volgens Winter een dozenschuiver zonder toegevoegde waarde'.

'Patiënten bestellen via internet en trekken het geneesmiddel wel ergens uit de muur.'

'Als hij al iets doet rond medicatiebewaking of begeleiden van patiënten, dan weet niemand dat. Ik geloof er ook niet in, de apotheker als medicatiebewaker. Want ik zie het ze niet doen. Ook niet als ik zelf in de apotheek kom.'

Me dunkt dat dit wel toch heel erg kort door de bocht is Winter. Sinds wanneer zijn jouw ervaringen de maatstaf? Of komt je alleen in je eigen apotheekje?

Pak de farmaceutische industrie aan maar beschadig niet de goede naam van je collegae.
Een heel welgemeend advies: bemoei je vooral niet met onze professie. Je krijgt er echt heel veel spijt van.

Chiel Bos

19 maart 2013

Het is knap dat Loek Winter telkens weer een nieuwe uitdaging ziet om de zorg doelmatiger te maken en voor de burger toegankelijker. Een echte ondernemer, die zijn nek durft uit te steken. En eerlijk gezegd ook een dappere ondernemer, want de weerstand vanuit apothekersland is voorspelbaar. De stimulans is: hoe harder men schreeuwt en hoe grover de taal, hoe meer je het bij het rechte eind hebt.
Hier hebben al velen hun tanden op gebroken, maar je ziet, het preferentiebeleid, een klein onderdeeltje, is ook voor de premiebetaler zeer goed uitgepakt.
Zelf oncologische middelen gaan produceren: heel goed, je moet maar durven! Veel succes, groet, Chiel

Anoniem

19 maart 2013

Het probleem van apothekers is dat ze hun werk zoals medicatiebewaking in relatieve stilte uitoefenen (be good). Het onderdeel 'and tell it' is onderbelicht omdat hij goed wil samenwerken met de arts en het niet in het belang van de samenwerking is om de mogelijke missers van de arts (die hij door medicatiebewaking kan voorkomen) openbaar te maken.

De Boer

19 maart 2013

Lijkt me best wel eng een producent van cytostatica met bovengenoemde denkbeelden over de apotheker.

Zoals altijd is Prof. Dr. Drs. Winter vooral gefocust op de 'markt' die natuurlijk altijd wel beter en doelmatiger kan. Ook als hij straks onverhoopt apotheken die in zijn gladde praatjes willen trappen aan de slag zet voor de 'non spillage productie'.

Winter doet zijn naam eer aan op de drempel van de lente in 2013. De nieuwe Kim Il Sung van de farmaceutische industrie. Met de zegen van IZG waar volgens Schippers de bezem al doorheen is.

Ben benieuwd hoeveel artsen bij deze maniakale schoffering van onze uitstekende apotheken worden gedumpt of mogelijk zelfs overlijden.

Is de NVZA al ingelicht over deze gang van zaken?

Kanters

19 maart 2013

Aan het eind van het originele interview luidt de vraag aan Winter : 'En als uw visie nu eens niet klopt'?

“Dat kan natuurlijk. Als ik heb niet bij het rechte eind heb, dan heb ik de verkeerde investering gedaan. Dat is alles.”

Zou dat werkelijk alles zijn? En wat dan te denken van Winters eigen verwachtingen: 'Zo vindt Winter dat het aantal openbare apotheken flink kan worden teruggebracht'.

Dus als de visie niet klopt en de investering niet klopt dan heeft Winter ondertussen toch ook het aantal openbare apotheken teruggebracht.

Onbegrijpelijk dat de IGZ niet WIL zien wat hier werkelijk speelt. Maar ja in crisis tijd doen verhalen over mega bezuinigen natuurlijk goed.

Het is te hopen voor Winter zelf dat hij nooit zijn eigen cytostatica nodig heeft.

ANH Jansen

19 maart 2013

Kosten lager en de kwaliteit beter. Dat is nog eens een verkoper die weet wat hij een inkoper moet wijsmaken.

Zullen we eerst maar eens een lokaal/regionaal experiment doen met het systeemmodel van Loek Winters? Of nog beter; eerst eens kijken of dit elders in de wereld al eens is uitgetest?

Loek Winters heeft mogelijk ergens een klok horen luiden, maar niet de moeite genomen om de klepel te vinden. Denemarken wellicht? Gemiddeld 30.000 inwoners per apotheek? Loek Winters heeft niet gehoord van de NHS, niet gehoord van wettelijke regelingen.

Tijd van de patient zal in het model van LW optimaal worden benut. Reistijd en wachttijd! Want reizen en wachten zal de patient/klant van Loek Winters.

Hoe komt het doosje van centraal magazijn naar de Febo trekmuur? Hoeveel tijd gaat daar overheen? En wat is de tijd tussen bestellen door de patient/klant, de goedkeuring door de arts van de patient/klant, de gereedmaking door de centrale apotheek en de levering naar de uitdeelpost/trekmuur van de patient/klant?

En geen medicatie bewaking! Laat hem eens gaan kijken bij een moderne apotheek waar alle BOS/MBJ signalen aanstaan, alle data worden aangeleverd van de huisartsen en specialisten! Is hij bereid om de telefoonkosten te betalen en de verwerkingskosten van de mutaties dankzij de medicatie bewaking? Of gaat Loek W alleen voor de flessen wijn en bloemstukken van de dankbare patienten?

Laten we een geïsoleerde provincie nemen of deel van een provincie: Noord Holland Noordelijke deel, vanaf Purmerend? Kop van Noord Holland? Of anders de hele provincie Friesland. Die heeft toch maar 1 verzekeraar en data zijn dan makkelijk te delen. Lijkt wel een ziekenfondsgebied.

En de klanten/patiënten mogen niet uitwijken naar apotheken, categorie overigen, de Stenen Apotheken buiten deze gebieden. Ze zijn overgeleverd aan LW.

Nul meting is natuurlijk een vereiste. Opname ziekenhuizen, sterftecijfers, e.d.

En neem gerust 1 jaar voor de proef.

En Baxters? 1 x per maand leveren toch? Mutaties? Doen de patienten zelf toch, in kader van zelfmanagement. Spaart ook kosten en verhoogt zeker de kwaliteit. Zijn er dan zoveel baxters nodig? Wat zijn baxters eigenlijk? Dat gaat toch allemaal automatisch?

A Klink heeft nu toegegeven dat het gekozen systeemmodel Zorgstelsel 2006 een foute keuze was. RVZ heeft dit al eerder gedaan. NIet de zorg is duur, maar het gekozen model en gevoerd beleid!

Loek Winter zit nog helemaal in het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Zijn idee past daar helemaal in. Heeft een leesachterstand. Wel een eerlijke man: "ik kan het ook fout hebben, maar dan was het een slechte investering van mijn kant". Maar ja, een zakenman heeft geen tijd om bij te blijven; ziet kansen en springt feet first erin.

Over de gevolgen voor de burgers in dit land geen woord en dat tekent de zakenman.

HIj kan ook even bellen naar Marc van Gelder van Mediq met de vraag hoe het bevalt; eerst het gebouw afbranden voordat wat nieuws wordt begonnen. FD artikel 5 juli 2008.

Mediq is van de beurs gehaald wegens doorslaand succes. Laat dat voor Loek Winter een les zijn.

Zorg is wat anders dan frikandellen of kroketten. En extramurale farmaceutische zorg helemaal.

Daar is Marc van Gelder ook achtergekomen. Nu Loek Winter nog.

Laat eens een directeur van Kaiser Permanente een avond op TV komen met uitleg en toelichting hoe volledig geïntegreerde zorg eruit ziet en wat het kost en wat het oplevert. Dat is A Klink ook direct de mond gesnoerd.

Anoniem

19 maart 2013

Heeft Loek Winter al een manager langs gestuurd bij die apotheken die hij op het oog heeft?

Om te vertellen dat als ze niet mee willen liften op Loeks voorstellen hij ze 'kapot zal maken'?

Als men eens de feiten zou kennen rond dit bejubelde heerschap, deze 'dappere ondernemer'.

Er zijn er die het niet meer kunnen zeggen. Dat is kracht van Winter. Tegenover de integriteit van zijn slachtoffers.

Misschien moet Jort Kelder maar eens onderzoek starten. Net als hij bij Wiegel, geestverwant van Loek, heeft gedaan?
En voor wie vandaag het doek is gevallen met een miljoenen claim.


Anoniem

19 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 20-03-2013 12:54.

Mitrasing

20 maart 2013

Dat Farma Magazine zo'n verhaal klakkeloos neerzet geeft ook wel te denken...

Arnout Orelio

20 maart 2013

Het valt mij op dat als het over verbetering van de NLse gezondheidszorg gaat er steeds twee perspectieven komen boven drijven:
1. die van de 'buitenstaanders' zoals ik (of Loek Winter ea) die zien dat er problemen zijn en oplossingsrichtingen roepen.
2. de mensen uit de sector zelf, die vertellen dat we al heel goed zijn (vergeleken bij anderen) en dat al die oplossingen niet werken.

Misschien moeten we eens van schoenen ruilen? Dat doe ik graag.

Het is namelijk van essentieel belang dat we gezamenlijk aan beeldvorming over hoe de zorg ervoor staat (en in dit geval die van de medicatiesysteem).

Mijn eerste stap, voor het richten van de discussie:

In Nederland zijn per jaar circa 20.000 slachtoffers van medicatiefouten.
Dit al jaren bekend bij de Inspectie Gezondheidszorg, oa na het HARM rapport uit 2006:
41.000 ziekenhuisopnames door medicatiefouten.
Totaal overleden 2050 personen.
19.000 opnames vermijdbaar.
Hiervan overleden 1254 personen, onnodig.
Circa 85 miljoen euro onnodige kosten (een voorzichtige schatting denk ik).
Er is nog geen indicatie dat dit al sterk is afgenomen.

Stap twee: overeenstemming bereiken dat hier iets aan gedaan moet worden. Het lijkt mij dat iedereen dat vindt of niet?

Stap drie: analyse van oorzaken en experimenteren met maatregelen ter verbetering.

Wie gaat er mee op reis?

ANH Jansen

20 maart 2013

De Medicatie bewaking die huisartsen en extramurale openbare apotheken al jaren toepassen heeft geresulteerd in een forse afname in medicatie gerelateerde ziekenhuisopnames of SEH/HAP opnames.

In landen waar dit geen gangbare manier van werken is is het probleem vele malen groter.

Je zou moeten kijken hoe een verticaal geïntegreerde verzekeraar om gaat met deze problematiek; Kaiser Permanente komt dan in beeld. Wat zijn hun kosten en baten? Zij investeren ongelooflijk veel in de Eerste LIjn en in de extramurale farmacie om juist deze schade te voorkomen.

Een ander land is Denemarken waar de medicatie bewaking en medicatie begeleiding ook al jaren op hoog niveau worden toegepast.

Afschaffen van de medicatie bewaking is wel het allerdomste dat NL zou kunnen doen. Dat is wel de les uit het verleden en uit wat KP en DK ons leren.

Maar ja, A Klink schaamt zich nu ook openlijk over zijn blunders inzake invoering van marktwerking, concurrentie en honorering op prestaties; eerst in 2008 vielen de schellen hem van de ogen na een gesprek met zijn USA collega die hem vertelde dat NL hetzelfde systeem had ingevoerd als de USA al jaren voerde!

PubMed leert van alles. Even googlen naar welke wielen al zijn uitgevonden en welke vierkant zijn.

Drug-related visits to the emergency department: how big is the problem?
Patel P, Zed PJ.
SourceToronto General Hospital, University Health Network, Ontario, Canada.

Abstract
OBJECTIVES: To review the literature concerning drug-related problems that result in emergency department visits, estimate the frequency of these problems and the rates of hospital admissions, and identify patient risk factors and drugs that are associated with the greatest risk.

METHODS: A systematic search of MEDLINE (January 1966-December 2001), EMBASE (January 1980-December 2001), and PubMed (January 1966-December 2001) databases for full reports published in English was performed. The Ottawa Valley Regional Drug Information Service database of nonindexed pharmacy journals also was searched.

RESULTS: Data from eight retrospective and four prospective trials retrieved indicated that as many as 28% of all emergency department visits were drug related. Of these, 70% were preventable, and as many as 24% resulted in hospital admission. Drug classes often implicated in drug-related visits to an emergency department were nonsteroidal antiinflammatory drugs, anticonvulsants, antidiabetic drugs, antibiotics, respiratory drugs, hormones, central nervous system drugs, and cardiovascular drugs. Common drug-related problems resulting in emergency department visits were adverse drug reactions, noncompliance, and inappropriate prescribing.

CONCLUSION: Drug-related problems are a significant cause of emergency department visits and subsequent resource use. Primary caregivers, such as family physicians and pharmacists, should collaborate more closely to provide and reinforce care plans and monitor patients to prevent drug-related visits to the emergency department and subsequent morbidity and mortality.

---Wat NL dus ook niet moet doen is scheiding van de doosjes met de zorg. Dat moet in 1 hand blijven.

Dat is een tweede harde les uit het verleden.

Versnippering in de zorg maakt de zorg duurder.

Anoniem

20 maart 2013

Die man is gevaarlijk en moet opgesloten worden

Sjun

20 maart 2013

Als meneer Winter echt een held wil worden zou hij de markt voor autoos of computers of huizen open moeten breken.

Cytostatica zijn geneesmiddelen die ongelooflijke investeringen hebben gekost vooral op intellectueel niveau. Om daar een markt in te zien ze doelmatiger 'with no spillage' te gaan produceren getuigd van minachting voor de farmaceutische industrie alsof die deze cytostatica niet al volgens alle protocollen thans op de 'markt' brengt.

Elke ondernemer weet dat iets altijd goedkoper kan maar producenten onderscheiden zich nu juist van elkaar in het respecteren van richtlijnen en wettelijke eisen waaraan ook produktieprocessen moeten voldoen. Processen die achter gesloten deuren hetzelfde produkt kunnen opleveren maar via zeer verschillende financiële investeringen in mensen en materialen.

Straks dus cytostatica 'made in china by loel wintel'

Anoniem

20 maart 2013

Uit Farma Magazine:

.....'Hij staat op het punt een aantal apotheken over te nemen. Maar hoe de deal er precies uitziet en om welke apotheken het gaat, dat wil hij nog niet kwijt. “De zaak is nog niet helemaal rond. De mensen die in die apotheken werken weten nog niets van de overname. Dus houd ik mijn mond nog even. En als ik het vertel krijg ik direct allemaal telefoontjes van lui die het niet met me eens zijn. En misschien wel met tomaten gaan gooien. Daar zit ik helemaal niet op te wachten.”

Wie is niet reuze trots op deze geniale professor en mijn grote vriend en voorbeeld? Doe het Loek en vaag de hele pillenindustrie van de kaart. Je kan het en hebt de ideale ballen. Vergeet niet af en toe naar de Franse Kamp te gaan want laat je knappe vrouwtje er niet onder lijden en je fantastische Wintertjess junior.
Maar verder ...go for it. Je bent de nieuwe leider waar heel Nederland naar smacht. Onze nieuwe Leider. Hak ze met je vijzel tot gruis die etterbakken uit de farms maffia.

Heel goed, veel succes, Margaret Bos

Drs. Wildschut (psycholoog)

20 maart 2013


# 13 'Lekken' is de nieuwe tactiek zo te zien? Je slachtoffers al dagen van te voren verlammen? Denk maar niet dat Farma Magazine de datum van publicatie bepaalt. Mochten ze te vroeg zijn dan ligt de schadeclaim van de advocaten van Winter al op de mat.

# 18 Wat een bizarre persoonsverheerlijking met tendentieuze en suggestieve beeldspraak houdt u erop na!

# 14 De apotheken zijn in de visie van Winter overbodig. Het enige wat deze ondernemer boeit is de markt. En dat zijn 'klanten' straks zijn cytostatica uit de muur kunnen trekken. Hij geeft zelf al aan dat hij geen behoefte heeft aan tomatensmijters. Hij begrijpt dus zelf kennelijk ook wel dat hij zich op een terrein begeeft waar zijn investeringen in de pillenmachine een heel risicovol project worden met voetangels en klemmen die hij nog niet goed inschatten kan. En mogelijk zelfs met meer dan alleen financiele schade.
Wat uw ruilen van schoenen voorstel daarom betreft bedank ik voor de eer en adviseer u: schoenmaker hou je bij leest.

Conclusie over ons zorgstelsel sinds 2006: De uitwassen van van een uit de hand gelopen experiment, de liberalisering, onder leiding van de VVD, beginnen surrelaitische trekjes te krijgen tot grote schade van het imago van in dit geval de apothekers die worden weggezet als 'dozenschuivers'.

Mw. Schippers was bij de oratie van deze aspirant-pillendraaier, zegt genoeg. Een verzameling one liners die op de Albert Cuyp een volkswoede hadden opgeleverd.

Peter L. in Leiden

1 april 2013

Goed idee voorzover het t omngooien van de apothekersrol betreft, want apothekers zijn inderdaad nu dozenschuivers. Als hij ze ana het werk wil zetten om cytostatica te produceren, dan gaan ze weer terug naar hun ouwe rol.

Het is echter niet goedkoop, want het vereist een uigebreide infrastructuur met speciale lab-beveiligingen. Cytostatica (zgn' 'chemo' drugs) zijn immers zwaar giftig en vaak gemakkelijk door de huid of door ademhalen naar binnen te krijgen. Ze kunnen ook zelf besmet raken (nog niet zo lang geleden was er een groot schandaal in Massachusetts van ene apotheker die zelf medicijne maakte en opstuurde en er vielen vele doden).

Daar komt nog bij dat Winter alleen oude, 20 jaar terug gepatenteerde, cytostatica kan aanbieden. De nieuwere cytostatica zijn nog steeds onder patent en daravan zijn er duizenden, want de zeer jonge wetenschap van moleculaire biologie heeft zulk een ontwikkeling mogelijk gemaakt. De meeste patienten hebben vooral baat bij de nieuwere cytostatica, zeker die met zeldzame ziektes.

De oudere cytostatica zijn vaak allen goed voor mensen die zich niets ander kunnen permitteren, dus een lage zorgstandaard oplossing'. Oh, maar dat is dan heel Nederland! ;-)

Zie hier bijv. wat ervoor nodig is om de grootspraak van Winter mogelijk te maken: http://www.uniklinik-freiburg.de/iuk/live/informationsmaterial/zytoengl.pdf

Kranenburg

15 april 2013

Mijn apotheker, in het Rijnland ziekenhuis Leiderdorp, besteed juist veel tijd aan medicatiebewaking met goede adviezen en uitleg. Dus veel toegevoegde waarde. Dus alvorens boute uitspraken te doen die de eigen stoerheid moeten bewijzen, eerst even verder rond kijken.

Top