Finance

Schippers wil noodlijdend ziekenhuis niet redden

Schippers wil noodlijdend ziekenhuis niet redden

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voelt er niets voor om een ziekenhuis te redden, mocht dat failliet gaan. “U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar sta om reddingsacties uit te voeren”, zegt ze zaterdag in NRC Handelsblad.

“Het feit dat wij banken moeten redden, is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op", stelt Schippers. Ze vindt het een slecht signaal om een ziekenhuis te redden dat niet goed is bestuurd.

Cruciale zorg

Wel vindt de minister dat de belangrijkste zorg in alle regio's beschikbaar moet blijven. “De overheid is verantwoordelijk voor de cruciale zorg, die moet worden geleverd. Dat garandeer ik”, stelt ze. Schippers voorziet daarbij geen problemen.

Langeland en Ruwaard

Op het moment verkeert een aantal ziekenhuizen in financiële problemen. Zo is het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer al enige tijd bezig met een overname om de financiële nood te lenigen. Ook in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is geldnood. Daar worden dit jaar 155 van de 1100 medewerkers ontslagen in verband met de “zorgelijke” financiële situatie.

Fusies

In het interview zegt Schippers verder dat er te veel als een soort automatisme wordt gefuseerd in de zorg. “Er wordt te veel gefuseerd waarbij je je kunt afvragen of daar goed over nagedacht is." De minister geeft in het interview geen voorbeelden van slecht doordachte fusies. Ze zegt voorstander te zijn van een extra fusietoets om het samengaan van ziekenhuizen te controleren.

Nieuwe koers

Het tv-programma Nieuwsuur besteedde vrijdagavond aandacht aan de wankele financiële situaties van ziekenhuizen, waarbij Het LangeLand Ziekenhuis en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis specifiek genoemd worden. De financiers Rabobank en ING zeggen in de uitzending dat zij indringende gesprekken voeren met ziekenhuizen, omdat doorgaan op de oude voet niet meer kan. Brede ziekenhuizen die alles doen zijn niet meer van deze tijd volgens de banken. Zij sturen aan op concentratie en specialisatie. Ziekenhuizen die in financiële problemen verkeren, zullen daarom keuzes moeten maken. Dit sluit aan bij de visie van de minister, die geen reddingsacties meer wil uitvoeren zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen in 2008 destijds onder het bewind van oud-minister Klink. Schippers, toen nog lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, liet zich er in een blog op Skipr destijds al kritisch uit over het door de overheid overeind houden van noodlijdende ziekenhuizen.

(ANP / Skipr)

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 maart 2013

Een echte VVD minister: Marktwerking!! En alleen als het mij uitkomt. Banen bankwezen hebben grotere waarde dan medewerkers in de zorg...

Anoniem

30 maart 2013

pffff ons geld kan beter naar de euro stelletje sukkels

Anoniem

31 maart 2013

Werkelijk, in de hele wereld komt dit niet voor dat in een van de rijkste landen ter wereld de minister medisch ingrijpen gaat blokkeren met een 'nee'. Er zijn vele landen waar de zorg zelfs gratis is. Nee, je moet je 3% halen van je baas Rutte zeker? Er is geen geld meer voor!
Waar zijn onze premie gelden gebleven? En kosten mensen niks aan uitkeringen die door jouw destructie beleid straks massaal in de WW moeten?

Dat Allah je slaat met een ongeneeslijke ziekte! Wat hebben we aan een minister die de gezondheidszorg de nek omdraait idioot? Vervloekt ben je en Allah zal je straffen.

Davids ex VVD

31 maart 2013

Ahum, wat kras uitgedrukt #3 maar het is inderdaad van de zotte. Ooit hadden we Relus ter Beek ( PvdA) die dienstweigeraar was en later minister van defensie. ook zoiets merkwaardigs.
Eigenlijk zeggen vrijwel alle ministers: 'weg met ons' en daar ben ik ook voorstander van maar laten ze dan wel met hun klauwen van bestaande voorzieningen afblijven.
Nooit meer VVD stemmen mensen uit de zorg. Deze vrouw weet zelf van niks en matigt zich een oordeel aan over de beroepsgroepen wat weinig goeds beloofd. Is dit nou de VVD interpretatie van 'volksvertegenwoordiging'? Nog nooit is dit gehoord dat een minister zo haar doelgroep schoffeert.
Leve de marktwerking?

Drs. Veldman

1 april 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 03-04-2013 10:18.

Els

2 april 2013

@5. Het is 'Mens, ga toch koken'.

K.J. Langenhuijsen

2 april 2013

In het NRC-interview meent de minister ook nog te kunnen opmerken dat ziekenhuizen maar middelmatige zorg leveren en dus moeten specialiseren. Ik meen dat onze gezondheidszorg jaar na jaar als beste of een van de beste ter wereld uit de bus komt in internationale onderzoeken. Ik ken geen internationale onderzoeken waarin onze politiek en politici op deze manier worden geprezen.

Ondertussen probeert de minister de vrije artsenkeuze aan banden te leggen. Als straks het lokale ziekenhuis geen contract meer heeft met een bepaalde zorgverzekeraar, is er in de buurt dan dus juist geen keuze meer voor de gewenste zorg voor die groep patienten.

Wat zou het mooi zijn als we eens een minister met een zorgachtergrond zouden krijgen, althans iemand die zorgt, zich bekommert om patienten, zich respectvol uitlaat over de zorg en zorgverleners en niet alles kapot maakt onder het juk van de ( noodzakelijke geachte) bezuinigingen.

G K Mitrasing

2 april 2013

En in datzelfde interview maakt ze zich zorgen over het bashen van artsen. Zo schattig en vertederend...

Anoniem

2 april 2013

@5 en @6: wedden dat ze niet eens bekwaam is om te koken? Daar zouden mensen voedselvergiftiging van kunnen krijgen ofzo, kost ook weer geld, want dan moeten ze naar een ziekenhuis voor behandeling.... Beter niet achter het aanrecht om te koken....

Stand Happert

14 april 2013

Ik ben benieuwd of de minister een noodlijdende zorgverzekeraar zou helpen. Die zijn namelijk zo groot en al reeds zo doorgefuseerd dat er nog maar drie groten zijn en een handjevol minder groten. Ik weet met een winst van 1,5 miljard wordt daar over de rug van de zorgpremie van ons ervoor gezorgd dat dat niet gaat gebeuren. Je zou kunnen stellen dat er dus gewoon geen marktwerking is doordat de verzekeraars zoveel geld verdienen. Misschien zou je dan kunnen stellen dat ze daarin 'samenwerken'. Dat heet dan toch kartelvorming. Dat zou een goede zijn voor de EU om eens te onderzoeken. Ook het feit dat er geen nieuwe zorgverzekeraars bijkomen is toch ook wel opvallend. Als er zoveel winsten te behalen zijn, dan moet dat toch wel een zeer profijtelijke business zijn, daarbij ook nog eens gesteld dat de zorgverzekeraars absoluut niet efficient zijn (het zijn in feite oude overheid kantoren), had die winst nog minimaal 1 miljard hoger kunnen zijn bij de zorgverzekeraars. Doordat zij zo makkelijk hun geld kunnen verdienen zijn er dus weer veel te weinig prikkels bij de zorgverzekeraars om hun eigen organisaties efficienter te maken, wat natuurlijk weer goed zichtbaar is aan hun marmeren kantoren en idiote wagenparken.

Kortom daar zou de minister eens wat aan moeten doen en ik heb reeds eerder gezegd, en geschreven hier bij SKIPR die anderhalf miljard (ik schreef eerst miljoen, dat geeft toch maar weer aan wat absurd winstbedrag dit is voor organisaties die met publiek geld, ons geld, zoveel verdienen. Werkelijk schandalig) van de zorgverzekeraars moet terug naar de bv Nederland of naar een premieverlaging. Doe er dan meteen een verplichte verlaging bij van een mooi percentage op de zorgpremie bij (iets wat de zorgverleners wel zomaar doorgevoerd krijgen bij de contractsonderhandelingen met de zorgverzekeraars en dus schijnbaar gewoon mag) en geef daarmee de zorgverzekeraar een mooie prikkel om hun organisaties efficienter te maken.

Maar goed dat gaat dus niet gebeuren, daar zijn ze al te groot voor geworden, de zorgverzekeraars. Dan moeten ze wel worden geholpen door de minister die dat nu niet doet voor de ziekenhuizen en niet voor de banken. Deze minister gaat dan wel anders piepen als door het omvallen van een zorgverzekeraar honderden zorgaanbieders ook dreigen failliet te gaan en dus de zorg niet gegarandeerd kan worden.

Je kunt je denk ik goed voorstellen dat met zoveel winst de zorgverzekeraars er volgend jaar voor zorgen dat die winst vele malen lager wordt door veel meer geld uit te geven aan te duur betaalde mensen. Minister Schippers heeft vast reeds een toezegging gekregen van een van de zorgverzekeraars. Ik zet mn geld in op CZ! Zou ze al een businesskaartje hebben?

Top