Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voelt er niets voor om een ziekenhuis te redden, mocht dat failliet gaan. “U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar sta om reddingsacties uit te voeren”, zegt ze zaterdag in NRC Handelsblad.
“Het feit dat wij banken moeten redden, is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op”, stelt Schippers. Ze vindt het een slecht signaal om een ziekenhuis te redden dat niet goed is bestuurd.
Cruciale zorg
Wel vindt de minister dat de belangrijkste zorg in alle regio’s beschikbaar moet blijven. “De overheid is verantwoordelijk voor de cruciale zorg, die moet worden geleverd. Dat garandeer ik”, stelt ze. Schippers voorziet daarbij geen problemen.
Langeland en Ruwaard
Op het moment verkeert een aantal ziekenhuizen in financiële problemen. Zo is het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer al enige tijd bezig met een overname om de financiële nood te lenigen. Ook in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is geldnood. Daar worden dit jaar 155 van de 1100 medewerkers ontslagen in verband met de “zorgelijke” financiële situatie.
Fusies
In het interview zegt Schippers verder dat er te veel als een soort automatisme wordt gefuseerd in de zorg. “Er wordt te veel gefuseerd waarbij je je kunt afvragen of daar goed over nagedacht is.” De minister geeft in het interview geen voorbeelden van slecht doordachte fusies. Ze zegt voorstander te zijn van een extra fusietoets om het samengaan van ziekenhuizen te controleren.
Nieuwe koers
Het tv-programma Nieuwsuur besteedde vrijdagavond aandacht aan de wankele financiële situaties van ziekenhuizen, waarbij Het LangeLand Ziekenhuis en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis specifiek genoemd worden. De financiers Rabobank en ING zeggen in de uitzending dat zij indringende gesprekken voeren met ziekenhuizen, omdat doorgaan op de oude voet niet meer kan. Brede ziekenhuizen die alles doen zijn niet meer van deze tijd volgens de banken. Zij sturen aan op concentratie en specialisatie. Ziekenhuizen die in financiële problemen verkeren, zullen daarom keuzes moeten maken. Dit sluit aan bij de visie van de minister, die geen reddingsacties meer wil uitvoeren zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen in 2008 destijds onder het bewind van oud-minister Klink. Schippers, toen nog lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, liet zich er in een blog op Skipr destijds al kritisch uit over het door de overheid overeind houden van noodlijdende ziekenhuizen.
(ANP / Skipr)