ACTUEEL

TNO: verbeteringen HagaZiekenhuis noodzakelijk

Het sterk verouderde HagaZiekenhuis in Den Haag moet op een aantal terreinen verbeteringen aanbrengen, anders is de situatie onverantwoord. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van onderzoeksinstituut TNO. Onderzoekers troffen in een operatiekamer een vlieg aan op een lamp en vleermuizen in een koffiekamer.

Risico's

Over 2 jaar gaat het HagaZiekenhuis over naar nieuwbouw. Omdat tot die tijd nog gebruik wordt gemaakt van de sterk verouderde locatie vroeg de directie vorig jaar aan TNO te kijken naar verbeterpunten. “Als je zo doorgaat, is het onverantwoord”, is de conclusie in het rapport. Zo liep personeel operatiekamers in en uit, zonder van mondkapje te wisselen, zoals het protocol voorschrijft.

Nieuwbouw

“Het gaat om een intern rapport dat we niet publiceren”, aldus een woordvoerder van het HagaZiekenhuis donderdag. Volgens hem is met de aanpassingen aan het oude gebouw 3 ton gemoeid. “Het gaat puur om bouwtechnische zaken. Zo waren er lekkages in het dak, maar niet op cruciale plaatsen. Met het personeel en de apparatuur is niets mis.” Van de adviezen in het TNO-rapport is volgens het ziekenhuis driekwart inmiddels opgevolgd.

Sterfgevallen

Vorige maand kwam het HagaZiekenhuis in opspraak toen in de media werd gemeld dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Sinds eind vorige maand voert het HagaZiekenhuis geen hartoperaties uit. De aanleiding is een incident met een 'hoogrisicopatiënt', waarbij niet volgens het protocol is gehandeld. Bij de opstart van de operatie was niet volgens protocol gehandeld. De operatie werd toen afgebroken. De patiënt was al wel onder narcose, maar is uiteindelijk niet onder het mes geweest. De raad van bestuur van het ziekenhuis noemde het incident "onaanvaardbaar".

Waarschijnlijk worden er vanaf eind volgende week wel weer operaties uitgevoerd.

 (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top