ACTUEEL

Abvakabo: nettobesparing thuiszorg stuk lager

Abvakabo: nettobesparing thuiszorg stuk lager

Met de beoogde bezuinigingen van 1,1 miljard euro op de thuiszorg wordt per saldo veel minder bespaard. De plannen van het kabinet leveren uiteindelijk slechts een nettobesparing op van maximaal 240 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek dat Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren en dat de vakbond vrijdag presenteerde.

Gevolgen bezuiniging thuiszorg

Volgens Abvakabo FNV zullen, door de bezuinigingen in de thuiszorg, veel meer mensen een beroep doen op duurdere verpleeghuizen. Dat gaat ruim 860 miljoen euro kosten, stelt de zorgvakbond. Van de 1,1 miljard euro blijft daardoor dus slechts 240 miljoen over.

Door de bezuinigingen zullen volgens de vakbond 100.000 thuiszorgers hun baan kwijtraken. Een deel van hen komt in de WW of de bijstand terecht, wat de overheid ook weer op kosten jaagt. Daarnaast zal de druk op mantelzorgers toenemen.

Alternatieven

Volgens Abvakabovoorzitter Corrie van Brenk kunnen de bezuinigingen best op een andere manier gerealiseerd worden. "Pak de topsalarissen in de zorg sneller aan. Sluis de winsten van zorgverzekeraars terug naar de zorg. Pak overbehandeling en verspilling aan. Dat zorgt voor miljardenbesparingen en betere zorg", zei ze vrijdag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top