ACTUEEL

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo

Het kabinet heeft woensdag een akkoord gesloten met de zorgsector over de hervormingen en besparingen in de zorg. Maar de grootste vakbond, Abvakabo FNV, doet niet mee.

De Abvakabo kan zich niet vinden in de bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens de bond zullen zo'n 50.000 werknemers daar nu hun baan kwijtraken. De Abvakabo zegt dat het het kabinet ontbreekt aan politieke wil om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan de bond het niet verantwoorden om in een tijd met historisch veel werklozen eraan mee te werken dat nog eens tienduizenden extra hun baan verliezen.

Afzien van extraatjes

Het kabinet heeft met de andere bonden en de werkgevers in de zorg afgesproken dat werknemers in de sector al vanaf 2014 afzien van financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren.

Inleveren loonruimte

Het eerder inleveren van loonruimte levert 1,1 miljard euro op. Met dat geld kunnen eerder aangekondigde bezuinigen worden verzacht. De gemeenten krijgen meer geld voor huishoudelijke hulp aan ouderen en chronisch zieken dan aanvankelijk de bedoeling was. Verder wordt in het zorgakkoord 100 miljoen euro uitgetrokken voor het begeleiden van mensen naar ander werk.

Onderhandelingen

Over een zorgakkoord is vele dagen onderhandeld. De Abvakabo stelde zich hard op. Aanvankelijk zei de bond dat de kabinetsplannen 100.000 mensen in de thuiszorg hun baan zou kosten. De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond “halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg”. (ANP)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Kees Marges, Voorzitter Platform VG Rijn

24 april 2013

Begrijp ik het nu goed dat de bezuinigingen op de zorg, met name thuiszorg, minder worden en dat de werknemers/sters in de zorg dat geheel of gedeeltelijk gaan betalen met een deel van hun inkomsten en hun werkgelegenheid? Als dat zo is begrijp ik dat de werkgevers in de zorg erg enthousiast zijn en ook de staatsecretaris, omdat hij tenkoste van werknemers/sters goede sier kan maken met de vermindering van de bezuinigingen.
Ben overigens razend benieuwd naar de volledige tekst van het zorgakkoord over arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid in de zorg.

Job Schreuder

24 april 2013

Dat de voorgenomen Kabinetsmaatregelen over de langdurige zorg na het sociaal zorgakkoord worden verzacht en aangepast is goed. Maar waardoor is deze beweging ingegeven? Doordat deze maatregelen deels ondoordacht waren en men gelukkig tot inzicht is gekomen? Of als resultaat van een onderhandelingspel (bijna pokerspel) tussen de sociale partners en het Kabinet
De gebruikers van langdurige zorg zelf komen in dit spel in ieder geval bijna niet voor. Het gaat wel als eerste over hen en hun verwanten, maar vrijwel zonder hen. De afgelopen maanden (en jaren) is hen en zorgverleners wel grote schrik aangejaagd en langdurige onzekerheid gebracht.
Het is hoog tijd dat onder meer chronisch zieken en gehandicaptenorganisaties, ouderenorganisaties en organisaties van budgethouders vaste zetels krijgen in de SER. En (vast en meervoudig) gaan meedoen in belangrijke adviesraden (en commissies daarvan) over zorg aan de regering. Zoals in de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Gezondheidsraad, enzovoort. Wie gaan daarvoor zorgen?
De huidige werkwijze en gang van zaken bij de voorbereiding van en de besluitvorming rond de (op zich nodige) hervorming van de langdurige zorg zijn echt niet meer van deze tijd.

Anoniem

24 april 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 25-04-2013 14:13.

Anoniem

25 april 2013

Klootzakken?
Wat mij betreft is dit niet de goede toon voor discussie.
Discussie en verschil van mening? Graag, maar hou het beschaafd.

Meihuzen

25 april 2013

#Anoniem 3

- Schelden is in elk geval altijd een slecht idee in een discussie; daarmee bent u niet meer serieus te nemen.
- Anoniem reageren ook; lastig iemand achter een masker serieus te nemen.
- Ik stem geen VVD, maar volgens mij zit de PvdA ook in deze regering... dus zowel uw toon als de inhoud slaan de plank mis.

Klaas

25 april 2013

De Abvakabo moet wel leren rekenen. Er werken 110.000 mensen in de thuiszorg. Een korting van 75% in eerste instantie (maar wel met toestaan van groeiruimte) zou 70.000 banen schelen en niet 100.000. Door dit pakker worden nogmaals 40.000 banen gered. Dus het gaat om 30.000 banen ipv 50.000 banen. Maar ik snap dat het voor de Abvakabo het beter uitkomt om te roepen dat er 50.000 banen verdwijnen ipv 30.000 banen.

Wel jammer dat ze dit soort leugentjes nodig hebben om hun punt te maken.

Overigens is dit akkoord verder wel weer een gedrocht, maar in ieder geval wel eentje die door de vertegenwoordiging van alle werkgevers en bijna alle werknemers is gesloten.

Top