ACTUEEL

Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Circa 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro's met de zogeheten pgb's wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt.

Malafide zorgbureaus

Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Intensieve controle

Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.

Extra inspecteurs

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.

Misbruik voorkomen

Hij vindt de maatregelen nodig omdat “ten allen tijde moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen.” (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

pol

4 mei 2013

Moet geen probleem zijn, controleren wat je geeft mag toch.
Moest meer gebeuren.
Ook bij de grote graaiers.

Anoniem

4 mei 2013

Helemaal mee eens, Ze mogen bij ons komen.
Geen probleem. En de valse inningen moeten gestopt worden. daar zijn die mensen waarvoor het een uitkomst is de dupe van. Ook PGB bureaus moeten na gekeken worden hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen.

Anoniem

5 mei 2013

moeten ook pgb door gemeente laten controleren

Anoniem

6 mei 2013

Ach.. bij de eenvoudige PGB-houder is het allemaal gemakkelijk te controleren. Anders ligt het bij de grote graaiers in alle takken. Die worden met rust gelaten want daar is geen beginnen aan.

Top