ACTUEEL

Waslijst aan misstanden bij Haagse CityKliniek

De Haagse CityKliniek overschreed in de eigen kliniek diverse regels. Implantaten waren niet steriel, de operatiekamers niet in orde, geneesmiddelen over de datum en de arts opereerde niet volgens de Nederlandse technieken. Dit blijkt uit de brief die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan de privékliniek stuurde. De IGZ plaatste de brief maandag op haar website. Op last van de inspectie moest de instelling vrijdag per direct haar deuren sluiten.

Hygiëneregels overtreden

DeCityKliniek overtrad vooral hygiëneregels. Zo grensde aan de operatiekamer een toilet en vond de inspectie in de koelkast opengetrokken spuiten met nog medicatie erin. Er waren geen faciliteiten om instrumenten te reinigen en te desinfecteren. In de operatiekamers stonden voorraadkasten die daar niet mochten staan. Van medische hulpmiddelen als implantaten was de verpakking beschadigd en de sterilisatiedatum verlopen.

Geen protocollen

De chirurg, een gynaecoloog, wist onvoldoende van de geldende normen ten aanzien van hygiëne en infectiebestrijding. Er waren geen protocollen, ook niet op het gebied van de ziekenhuisbacterie MRSA of legionella.

Onverwacht bezoek

Nadat de inspectie diverse klachten had ontvangen, besloot ze donderdag een onverwacht bezoek te brengen aan de instelling. Daaruit kwamen de wantoestanden aan het licht. Bovendien had de kliniek geen klachtenregeling, geen calamiteitenprocedure en dossiers werden niet volgens de wet bijgehouden.

Stappen inspectie

De IGZ overweegt nog of ze stappen gaat nemen tegen de gynaecoloog. Hij mag de komende tijd niet opereren, ook niet in de Arenborghoeve in Venlo en in de Orfeo Kliniek in Zoetermeer, waar hij ook werkte. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), die de zaak bij de inspectie aanzwengelde, heeft geen mogelijkheden de chirurg te berispen.

Deskundigheid

De arts uit Vlaardingen studeerde aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte hiervoor ook in Engeland en België. Hij noemt zichzelf een deskundig borstchirurg en de grondlegger van de “esthetische genitale chirurgie''. In de CityKliniek vonden diverse behandelingen plaats van borstvergroting tot vaginaverjonging en van ooglidcorrecties tot vetafzuiging. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top