ACTUEEL

Marktplaats voor overcapaciteit zorginstellingen

Zorginstellingen die kampen met overcapaciteit of een overschot aan productiemiddelen, kunnen dat toch nog rendabel maken. Floow2 ontwikkelt een online marktplaats waar zorginstellingen overcapaciteit kunnen verkopen of verhuren.

De marktplaats voor overtollige medische apparatuur, diensten en disposables is afgelopen mei operationeel geworden. “Floow2 bood al langer een platform waar bijvoorbeeld bouwbedrijven capaciteit die stil staat konden delen met concullega's”, zegt Lieke van Kerkhoven van het bedrijf. “Sinds januari richten we ons ook op de zorg.”

Pilot

Volgens Van Kerkhoven hebben tien zorginstellingen zich inmiddels aangemeld. Vooralsnog gaat het om een pilot, waarvoor volgens het bedrijf grote interesse is bij ziekenhuizen en klinieken.

Aanbieders 

Inmiddels bieden vijf zorgbedrijven ook daadwerkelijk een product of dienst aan via de online marktplaats. Het gaat om het MRI Centrum, OLVG, Clinium, MC Groep en Medical Work. Met name het OLVG biedt veel apparatuur aan. Het kan gaan om zowel verhuur als verkoop van spullen.

Principe

Floow2 gaat uit van het principe van collaborative consumption. Daarbij staat toegang tot materieel centraal, anders dan het bezit ervan. Op de consumentenmarkt bestaan er ook diensten waar mensen bijvoorbeeld hun auto verhuren op momenten dat ze die zelf niet nodig hebben.

Vastgoed

Bij overcapaciteit gaat het de initiatiefnemers niet alleen om apparatuur en disposables. Gedacht kan ook worden aan de verhuur van overtollig vastgoed. Van Kerkhoven noemt als voorbeeld een revalidatiecentrum dat kampt met leegstand. “Zij willen dat vastgoed gaan verhuren. Je kunt er prachtig een spreekkamer inrichten, maar ook architecten kunnen er kantoorruimte huren. Het ligt prachtig in een bos.”

Marketing

Hoewel Floow2 de overcapaciteit wil terugdringen, is de marktplaats ook een mooi marketingplatform. Dat blijkt uit de reactie van Nelleke Schuur van het MRI Centrum. “Wij hopen dat de dienst ons extra naamsbekendheid biedt. En we hopen dat zorginstellingen ons zo makkelijker vinden als ze zelf lange wachttijden hebben voor MRI-onderzoek.” (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top