ACTUEEL

Medicatieprotocollen verminderen voorschrijffouten

Met gestructureerde protocollen voor anamnese, voorschrijven en overdracht worden minder foute medicijnen voorgeschreven aan ouderen.

Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Clara Drenth-van Maanen van het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (EPHOR) van het UMC Utrecht.

Actuele medicatiegebruik

Bij opname in een ziekenhuis brengt een Gestructureerde Medicatie Anamnese (GMA) het actuele medicatiegebruik van een oudere patiënt in beeld. Tijdens de GMA wordt aan de hand van het medicatieoverzicht van de apotheek, medicatiedoosjes en een gestructureerd interview met de patiënt het daadwerkelijke medicatiegebruik in kaart gebracht, evenals eventuele zorgen en problemen van de patiënt met de medicatie.

Beter in beeld

Uit het onderzoek bleek dat een GMA het geneesmiddelengebruik van een patiënt beter in beeld brengt dan een regulier opnamegesprek en het medicatieoverzicht van de apotheek. Bij ontslag uit het ziekenhuis verminderde gebruik van een gestructureerde medicatieoverdracht onjuist medicatiegebruik in de thuissituatie.


 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top