ACTUEEL

Meetbaar Beter van start met acht hartcentra

Het project Meetbaar Beter is dinsdag 18 juni officieel van start gegaan met een kick-off. Met de recente toetreding van Isala Klinieken en het Universitair Medisch Centrum Utrecht doen nu acht hartcentra mee.

De andere zes zijn het Catharina Ziekenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Gezamenlijk behandelen zij op jaarbasis meer dan de helft van de patiënten die een complexe ingreep ondergaan in een Nederlandse hartcentrum.

Uitkomstindicatoren

De deelnemende hartcentra komen eind dit jaar met een volledig transparante rapportage over de resultaten van zorg voor patiënten met kransslagadervernauwingen en boezemfibrilleren in een Meetbaar Beter Boek. Meetbaar Beter richt zich daarnaast op de selectie van uitkomstindicatoren voor andere medische condities, zoals hartkleplijden en hartritmestoornissen. “We verwachten binnen twee à drie jaar voor vrijwel alle grote patiëntgroepen op wetenschappelijk verantwoorde wijze, met validatie door internationale experts (methodologisch en medisch), de voor de patiënt meest relevante uitkomstindicatoren geselecteerd te hebben”, zegt Dennis van Veghel, programmadirecteur van de Stichting Meetbaar Beter.

Kwaliteitsinformatie

Meetbaar Beter biedt een methodiek om het effect van de behandeling voor de patiënt te meten. Binnen Meetbaar Beter wordt niet alleen de medische uitkomst gemeten, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. De aangesloten hartcentra maken de resultaten openbaar zodat de patiënt, verzekeraars en andere belanghebbenden kunnen beschikken over de meest relevante kwaliteitsinformatie. Op termijn kan de patiënt zien of en hoe de kwaliteit van zorg in een hartcentrum verbeterd is. Tegelijkertijd geven de uitkomsten nieuwe inzichten op basis waarvan artsen de zorg voor de patiënt verder kunnen verbeteren.

Samenwerking

Om het project Meetbaar Beter goed vorm te kunnen geven en deelname van alle Nederlandse centra mogelijk te maken is op 24 mei 2013 de Stichting Meetbaar Beter opgericht. Doelstellingen van de Stichting zijn onder andere het verspreiden van Meetbaar Beter naar alle Nederlandse hartcentra en het vormgeven van samenwerking met respectievelijk de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirugie (NVT) en de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) op dit gebied. De stichting ziet zich als een tijdelijke organisatievorm en wil zich opheffen zodra deze samenwerking gerealiseerd is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top