ACTUEEL

China verdenkt GSK van omkoping

China heeft een grootschalig onderzoek opgezet naar de handel en wandel van het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) in het land. Dat bedrijf zou de afgelopen jaren op grote schaal dokters en ambtenaren in China hebben omgekocht.

"Omkoping is een centraal onderdeel van de activiteiten van het bedrijf", zei hoofdonderzoeker Gao Feng maandag over GSK. "Om de prijzen en verkopen te verhogen voert het bedrijf illegale acties uit."

Prijsafspraken

China kondigde begin deze maand al aan prijsafspraken van buitenlandse farmaciebedrijven te onderzoeken. Volgens de Chinese overheid zouden plaatselijke managers van GSK hun omkooppraktijken inmiddels hebben toegegeven, zonder al te veel details te verschaffen. Vier hooggeplaatste medewerkers zouden inmiddels vastzitten, terwijl de hoogste baas van GSK in China het land zou hebben verlaten.

Volgens de Britse krant Financial Times richt het onderzoek zich op transacties ter waarde van 3 miljard yuan (374 miljoen euro), die GSK sinds 2007 heeft uitgevoerd met een groot aantal reisbureaus en consultancybedrijven. Die zouden zijn gebruikt voor witwas- en omkooppraktijken.

GSK heeft eerder aangegeven bij eigen onderzoek geen bewijs te hebben gevonden voor eventuele omkoping. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 juli 2013

Tip voor China: geen rechtszaken starten maar direkt alle investeringen van Glaxo binnen je land nationaliseren. Wat zou je nog praten met de farma industrie? Tijdverlies.

In Zuid Afrika ging een leger van 30 advocaten de patenten verdedigen op AIDS medicijnen waarvan de zwarte bevolking eiste dat die betaalbaar of gratis zouden worden. Uiteindelijk dropen de advocaten af met de dreiging van massaal geweld. Zo gaat het als hele volkeren zouden mislopen wat we allemaal graag betaalbaar willen zien: onze gezondheid.
Glaxo heeft wel genoeg verdiend aan zijn neo koloniale praktijken. Nou zijn de 1,4 miljard Chinezen aan de beurt om eens redelijk zaken te kunnen doen.
Weg met de blanke Amerikanen; leve het staatscommunisme als meest praktische werkgever voor de verworpenen der aarde.
De tijd van poederbrieven is voorbij China! Ook wij staan aan de vooravond van de grootste nivelleringsoperatie aller tijden onder het beste kabinet wat we ooit hebben gehad dankzij onze PM. Neem gerust kontakt met hem op!

PO-BOX: VVD DenHaag kamelaad Malk Lutte

Top