ACTUEEL

Veel onvervulde vacatures praktijkondersteuner

Het percentage openstaande vacatures voor praktijkondersteuners (POH) is opgelopen tot 4,3 procent. Dit percentage is hoger dan voor doktersassistenten (3,6 procent) en dan het gemiddelde in de zorgsector van 1,2 procent.

Dit blijkt uit een recente vacaturescan van onderzoeks- en adviesbureau Kiwa Carity. Het aantal openstaande vacatures voor doktersassistenten nam licht af en is met 640 vacatures iets lager dan bij een eerdere meting in maart (660). De gemiddelde tijd om de vacatures te vervullen is gedaald van 85 naar 62 dagen. Bij praktijkondersteuners is de gemiddelde duur bijna het dubbele, namelijk 125 dagen.

Vervallen vacatures

Opvallend is dat een kwart van de openstaande vacatures voor doktersassistent uiteindelijk vervuld worden doordat medewerkers die al in dienst zijn hun uren uitbreiden of door het inschakelen van invallers of waarnemers. Bij praktijkondersteuners vervalt op deze manier slechts 3 procent van de  vacatures.

Herkomst

De vacatures voor doktersassistenten worden voor bijna de helft (46 procent) opgevuld door doktersassistenten die van een andere huisartsenvoorziening komen, een kwart (26 procent) komt vanuit de opleiding en 17 procent vanuit een andere zorginstelling. Nieuw aangetrokken praktijkondersteuners komen veelal uit andere zorginstellingen (41 procent) of uit een andere huisartsenvoorziening (41 procent). 15 Procent komt direct uit de schoolbanken.

Regio

Het moeilijkst te vervullen zijn vacatures in de regio’s noordwest en oost. Dit geldt voor zowel de doktersassistenten als praktijkondersteuners.  In de regio noordwest  is de vacaturegraad voor POH’s zelfs opgelopen tot bijna tien procent (9,6 procent).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top