ACTUEEL

Ziekenhuizen trekken gezamenlijk op bij inkoop

Eenenvijftig ziekenhuizen en twee diagnostische centra nemen deel aan één gezamenlijk inkooptraject van Intrakoop, inkoopcoöperatie van de zorg. Het is voor het eerst dat zoveel ziekenhuizen in Nederland samen optrekken bij de inkoop voor medische hulpmiddelen, aldus Intrakoop.

Het gaat om nieuwe onderhandelingen met leveranciers voor de inkoop van hechtmaterialen, bloedafnamesystemen, kaakimplantaten en materialen voor interventieradiologie. Intrakoop wijt de grote belangstelling met name aan een andere opzet van het inkooptraject. Bovendien zouden ziekenhuizen “inzien dat ze individueel te weinig partij kunnen bieden aan de vaak multinationale leveranciers”, zegt Mario van de Sande, segmentmanager bij Intrakoop.

Andere aanpak

De opzet van het traject is dit keer anders. Van de Sande legt uit: "We proberen verbeterde afspraken te maken met leveranciers die zaken doen met alle ziekenhuizen. Het is de eerste keer dat ziekenhuizen op basis van vooraf gegeven commitment hebben aangegeven dat ze hieraan willen deelnemen.” Hiermee machtigen ze Intrakoop als hun coöperatie om samen met hen contracten af te sluiten met deze leveranciers. De 'Programma’s van Eisen' liggen sinds deze week bij de leveranciers, die vervolgens een aanbieding kunnen doen. Dit najaar verwacht Intrakoop de onderhandelingen af te ronden en de nieuwe contracten namens haar leden te ondertekenen.

Frank Kaptein, bestuurder Intrakoop: “Omdat bijna alle ziekenhuizen lid zijn van de inkoopcoöperatie, is Intrakoop in feite de enige GPO (Group Purchasing Organisation) in Nederland. Als overkoepelende, non-profit, organisatie kunnen we efficiënt de kennis en volumes bundelen en de belangen van alle deelnemende ziekenhuizen behartigen naar leveranciers toe. De afgelopen jaren heeft Intrakoop bewezen dat samenwerking op medisch gebied loont.” 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top