ACTUEEL

Gehandicaptenzorg vergroot kennis verslavingszorg

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking die verslavingsproblemen hebben, komt er een speciaal traject waardoor zij betere hulp krijgen. Daarbij werken organisaties voor gehandicaptenzorg samen met de verslavingszorg. Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Zo’n veertig organisaties voor gehandicaptenzorg hebben van januari 2012 tot mei 2013 aan een verbeterproject deelgenomen. Dit heeft geleid tot betere samenwerking met de verslavingszorg. Ook hebben medewerkers meer geleerd over zorg rondom alcohol en drugsgebruik.

In totaal bezochten 195 medewerkers uit de gehandicaptenzorg het afgelopen anderhalf jaar een bijeenkomst, workshop of training over verslavingshulp aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Later schoven ook steeds vaker medewerkers uit de verslavingszorg bij deze bijeenkomsten aan.

Verbetertraject

Negen van de deelnemende organisaties startten met een intensief verbetertraject. Daarbij werkte  een projectteam op één of meerdere locaties aan concrete verbeteringen. Daarbij konden zij een beroep doen op experts en op het Trimbos-instituut, dat voor het project een toolkit had ontwikkeld met instrumenten en methoden op het gebied van de preventie van alcohol en drugs. Aan het eind van het traject beschikte de organisaties over een beleidsplan met een duidelijke visie en praktische handvatten voor medewerkers.

Directeuren en bestuurders uit zowel de gehandicaptenzorg als de verslavingszorg zijn bezig de inhoud en organisatie van preventieve zorg voor deze doelgroep uiteen te zetten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top