ACTUEEL

'Verlaging zorgpremie nog onzeker'

Het is nog onzeker of de zorgpremies volgend jaar dalen, zoals minister Schippers van VWS wil. De topmannen van Achmea en Menzis temperen de verwachting. Zij wijzen op de kosten die blijven stijgen. Dat meldt het FD.

Winst zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars zagen in 2012 hun winst ruim verdubbelen tot 1,4 miljard euro. Minister Schippers bepleitte vervolgens dat zorgverzekeraars de winst laten terugvloeien naar verzekerden door de premies te verlagen. “Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is dat als je zulke winsten maakt, we dat terugzien in de premie”, zei Schippers in april.

Kosten en risico's

Roger van Boxtel, topman van zorgverzekeraar Menzis, kan zich hier niet in vinden. “Je moet steeds meer je eigen broek ophouden”, zegt hij in het FD. Hij wijst erop er dat steeds meer zorgtaken voor rekening van de verzekeraars komen. Daarnaast worden zij de komende jaren steeds minder gecompenseerd voor de risico’s die zij lopen. Toezichthouder de Nederlandsche Bank stelt volgens hem steeds hogere eisen aan de buffers die de verzekeraars moeten aanhouden. “Dan kun je niet zomaar zeggen: we doen een premiedaling en volgend jaar gaan we wel weer enorm verhogen”, aldus Van Boxtel in het FD.

Achmea laat in het FD weten dat de premies in 2013 al zijn gedaald, terwijl de kosten stegen. Of de zorgpremies al dan niet dalen hangt af van eventuele ‘verrassingen’ die het kabinet met Prinsjesdag aankondigt. Dat geven de vier grote zorgverzekeraars aan, meldt het FD.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

26 augustus 2013

Alhoewel gulden middenwegen en compromissen soms goed kunnen zijn, is dit toch een merkwaardige gang van zaken. Eerst wordt de zorgregie in principe overgedragen aan (semi)private zorgverzekeraars, maar later wordt verordonneerd wat die verzekeraars met hun winst moeten doen.

Consequenter, en om diverse inhoudelijke redenen veel beter, is het als de politiek besluit om de zorgverzekeraars op te laten gaan in één, publieke zorgverzekeraar. Die redenen staan beschreven op http://www.gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

Anoniem

27 augustus 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 27-08-2013 10:43.

MItrasing

27 augustus 2013

Ook al worden die zorgpremie wel verlaagd: als de bijdrage aan de zorg, 5000 euro per burger per saldo niet omlaag gaat is stelt het niets voor. Als een verlaging wel iets zou kunnen voorstellen.....
Minder dan het marketing budget van de zorgverzekeraars.

Hendriks

27 augustus 2013

Het is schandelijk dat mensen ontslagen worden. En geen vast kontrakt meer krijgen. Het is schandelijk dat ZZP-ers geen enkele zekerheid meer hebben op een fatsoenlijk bestaan. Dat ze op afroep mogen komen opdraven.
Dat is schandelijk meneer/mevrouw de Vries.
Dat ons geld op is omdat we van Brussel de miljarden mogen ophoesten waar hier honderd duizenden mensen werkloos worden. Door het buigen voor het monster van de EU. Wat meneer Pechtold van D66 van ons eist en waar Rutte niet tegen durft opkomen. Dat meneer de Vries is schandelijk en wel degelijk 'fascistisch' alhoewel het niet mijn stijl is de zaken zo te formuleren!
Amice, wij als artsen hebben het mede zover laten komen!
Ook maar eens stemmen op onze blonde Mozart?
Groet!Severein-Kolbach

27 augustus 2013

Van Achmea die klaagt dat de kosten maar blijven stijgen is bekend dat zij destijds Prof. Dr. de Winter aan het MC Zuiderzee hebben geholpen. Een bedrag van 25 miljoen gegeven.
De Winter werd daarna voor 5 miljoen eigenaar. Maar het is wel die professor die een verhoging wil van de eigen bijdrage voor patiënten om 'medisch consumentisme' de kop in te drukken.
Dus Achmea helpt een arts -rontgenoloog die voor premieverhoging is en klaagt erover dat de kosten maar blijven stijgen?
Bizar.

Kan de politiek niet eens een einde maken aan dat gegraai van artsen als de Winter? Waar blijven de kamervragen?
De patient mag nu al voor 5000 euro meebetalen aan dat machtscircus.
Dit kan toch niet meer in een tijd dat wij allemaal moeten inleveren? Hoeveel mensen heeft de Winter al op straat gezet? Hoe financiert hij zijn imperium? Dit is een scnade voor onze nationale solidariteit. PvdA wordt wakker!

Top