ACTUEEL

CZ wil Orbis 4 miljoen euro lenen

Zorgverzekeraar CZ wil een achtergestelde lening van 4 miljoen euro verstrekken aan Orbis Medisch en Zorgconcern om de financiering van het sociaal plan mogelijk te maken. Daarnaast zouden de gemeente Sittard, de provincie en de bank geld op tafel moeten leggen. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Mike Leers van CZ, meldt Zorgvisie.

Voorwaarden aan de lening

Leers zou volgens Zorgvisie willen dat Orbis Medisch en Zorgconcern onder curatele komt van de directie en de raad van toezicht van het Atrium ziekenhuis in Heerlen. Aan de lening stelt CZ de voorwaarde dat het ziekenhuis in Sittard wordt overgenomen door het Atrium. Daardoor moet de overcapaciteit van de ziekenhuizen in Zuid-Limburg verdwijnen, volgens Leers.

Verklaring bestuursvoorzitters Atrium en Orbis

Eke Zijlstra (bestuursvoorzitter Atrium MC) en Cees Sterk (bestuursvoorzitter Orbis) hebben naar aanleiding van deze berichtgeving verklaard dat de voorwaarden waaronder CZ de lening wilde verstrekken inmiddels achterhaald zijn. In een gezamelijke verklaring zeggen zij: “Met name de opmerkingen over de overname en het onder curatele stellen van Orbis door het Atrium, en het inleveren van 200 bedden door het Atrium zijn niet meer aan de orde. Op dit moment vindt er intensief overleg plaats met de CZ groep. Dit heeft geleid tot een forse bijstelling ten opzichte van het bericht van Zorgvisie. De gesprekken tussen Orbis, Atrium en CZ vinden op dit moment plaats op basis van gelijkwaardigheid.”

Financiering plannen Orbis kost 20 miljoen

Orbis verkeert in financiële problemen. De instelling heeft 20 miljoen euro nodig voor de financiering van het sociaal plan, en daarmee de reorganisatie en doorstart van het concern.
In de gemeenteraad Sittard-Geleen heeft zich een meerderheid afgetekend die Orbis Medisch en Zorgconcern een borgstelling van 5 miljoen euro wil verlenen voor financiering van het sociaal plan. Het college wil op uiterlijk 13 juli hierover een besluit nemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top