ACTUEEL

Verpleegkundigen dringen door tot directie

Er zijn tien nieuwe initiatieven voor het oprichten van Verpleegkundige Advies Raden (VAR) in 2009. In 2008 zijn er elf initiatieven gerealiseerd. Dat meldt de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Adviescollege voor directie en raad van bestuur

In totaal heeft V&VN 122 instellingen geregistreerd in de VAR database. Het AMC Amsterdam, het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en Deurne, het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, het Rode Kruis Ziekenhuis  in Kennemerland, Stichting Vrijwaard in Den Helder, Verpleeghuis Margriet in Nijmegen, Stichting Thuiszorg Midden Gelderland in Arnhem, Haagse Wijk- en Woonzorg in Den Haag, Altrecht en Dimence in Deventer, Almelo, Nijverdal hebben plannen een VAR te starten. De VAR is een adviescollege van verpleegkundigen en /of verzorgenden voor directies en raden van bestuur. Rianne van Altena, VAR adviseur bij V&VN: “Het is belangrijk dat er mensen in bestuursfuncties zitten, die daadwerkelijk ook nog bezig zijn op de werkvloer. Verpleegkundigen en verzorgenden, dus.”

Initiatieven vinden V&VN

Volgens Van Altena heeft driekwart van de academische ziekenhuizen een VAR. Als het AMC de raad daadwerkelijk installeert, ontbreekt alleen het Universitair Medisch Centrum Groningen nog. Opvallend is dat slechts twee procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen een VAR hebben geïnstalleerd. V&VN wijt dit aan de organisatorische aard van deze organisaties. Vooral verzorgenden zijn niet gewend aan medezeggenschap in het beleid en besteden hun aandacht vooral aan de zorgverlening. V&VN streeft er wel naar om in alle zorginstellingen een VAR te installeren. Tot op heden komen de initiatieven voor meer zeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden echter naar V&VN toe.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

TAMMIDudley24

5 januari 2012

This is known that money makes people disembarrass. But what to do when someone has no money? The only one way is to try to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or just student loan.

college essay for sale

27 oktober 2012

Visit our home page to purchase college term papers and You’ll surely acquire excellent paper writing services.

Top