HRM

Achmea vroeg om medische gegevens werknemer

Verzekeraar Achmea heeft werkgevers om medische gegevens van zieke werknemers gevraagd bij het afhandelen van ziekteverzuim. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Achmea heeft dit donderdag laten weten naar aanleiding van berichtgeving van televisieprogramma Zembla.

Zembla beweert dat Achmea structureel de regels overtreedt, maar volgens de verzekeraar zelf gaat het om incidenten. Frans van der Ent, directeur Inkomensverzekeringen bij Achmea zegt te betreuren dat het gebeurd is.

Administratieve gegevens

Volgens de regels van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mogen verzuimverzekeraars om de claim te beoordelen werkgevers alleen om administratieve gegevens vragen, zoals de duur en het tijdstip van verzuim, maar niet om medische details.

Procedures

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat medische gegevens van zieke werknemers ook op het bureau van andere verzekeraars zijn terechtgekomen, gevraagd of ongevraagd. Volgens het verbond lopen alle verzekeraars nu hun procedures na en passen zij die aan waar nodig. Er zijn geen werknemers gedupeerd door de misstanden, zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie.

Het Verbond van Verzekeraars, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het CBP en enkele andere partijen gaan binnenkort met elkaar om tafel om de kwestie te bespreken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

19 september 2013

Achmea profileert zich nadrukkelijk:

-het ik-kom-graag-bij-de-dokter-langs-teampje :
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michael-van-Balken/Blogbericht-Michael-van-Balken/134029/Machtmea.htm
-het "LSP- verplichting- is- een- misverstand-teampje":
www.achmeazorg.nl/.../LSP-artikel-Achmea-Huisartsenzorg-2013.pdf?
-het "kijk-en-luistergeld-teampje":
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Ben-Crul-1/Blogbericht-Ben-Crul/135662/Doorbraak-Kijk-en-luistergeld.htm
-het eenzijdige-korting-op-POH-somatiek-bij-de-huisarts-teampje;
-het "schijt-aan-privacy-van-de-werknemer-teampje" .

Achmea komt ermee weg, omdat niemand tot nu toe aan de bel heeft getrokken.

Een gecoördineerde actie van zorgverleners en zorgafnemers die het verschijnsel "wij-van-Achmea-staan-boven-elke-wet" zou aankaarten zou op zijn plaats zijn.

( Helaas, verwacht hierbij vooral niets van de NPCF. Die worden namelijk ruim betaald door Achmea. )

Top