ACTUEEL

Verzekeraars schrappen alarmmatjes baby's

De alarmmatjes, die claimen baby's te beschermen tegen wiegendood, worden vanaf volgend jaar niet meer vergoed door ONVZ en de zorgverzekeraars van Achmea. Dat hebben de verzekeraars dinsdag laten weten.

Volgens de verzekeraars, die zich baseren op wetenschappelijk onderzoek, geven de matjes een gevoel van schijnzekerheid. Ouders zouden ten onrechte kunnen denken dat een baby met zo’n apparaatje veilig op de buik kan slapen. Daarnaast geeft het matje vaak een vals alarm, wat onrust veroorzaakt.

Geen bewijs

De Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte heeft bij de verzekeraars gepleit om de alarmmatjes niet langer te vergoeden. Het matje dat onder de baby ligt, slaat alarm als het kind niet meer beweegt. ,,Zonder enig bewijs wordt beweerd dat daarmee duizenden levens zijn gered'', aldus de stichting. De matjes van rond de 120 euro zaten in een aanvullend ziektekostenpakket. Voor zo ver bij de stichting bekend, worden de matjes niet door andere zorgverzekeraars vergoed.

Dankbare ouders

Naar schatting verkopen de twee grootste distibuteurs in ons land, Nanny Care en Luvion, jaarlijks tussen de 5000 en 10.000 stuks en wordt ruim drie kwart daarvan vergoed. "We krijgen vaak brieven van dankbare ouders omdat hun kindje is gered door zo'n matje", zegt NannyCare. Luvion denkt dat het nieuwe beleid van de verzekeraars geen invloed zal hebben op de verkoop van de matjes: "Ouders bezuinigen hier niet op."

Onder Achmea vallen onder meer Agis en Interpolis. (ANP)

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

24 september 2013

Ik ben verbaasd dat ze vergoed bleken te worden maar in ieder geval toont dit wel lef van ONVZ, zo ongeveer de meest sympathieke zorgverzekeraar vanwege hun visie over restitutie.

Weijters

25 september 2013

Wat vervelend dat een verzekeraar zijn problemen van bezuinigingen via dit mooie product laat gaan. Verders is hetgeen in de publikatie staat vermeld onjuist en dat is erg jammer. In andere landen zoals Tjechie wordt bij elke zwangerschap een gratis nanny care verstrekt. Verders hebben wij als opa en oma voor ons kleinkind heel veel plezier gehad van de nanny care en naar ik verneem heel veel jonge ouders. Ik roep dan ook iedereen op een bericht te sturen van hun of haar bevindingen.

Top