Finance

Klink wil patiënten ontzien in maatregelen

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de komende jaren in principe geen voor de patiënt vervelende maatregelen meer nemen om de zorg betaalbaar te houden. Het gaat om zaken als verhoging van het eigen risico in de zorg, schrappen in het basispakket van de zorgverzekering en hogere eigen bijdragen. “Dat is wel de inzet, en niet alleen deze kabinetsperiode, maar ook voor de periode daarna”, zegt de minister in een gesprek met het ANP.

Eigen risico stijgt niet

Dit voorjaar waren er speculaties over het verhogen van het  eigen risico en stond de vergoeding van veelgebruikte middelen als maagzuurremmers en cholesterolverlagers op de tocht. De huisartsen gaan nu hun best doen de kosten van deze twee middelen omlaag te brengen door goedkopere medicijnen voor te schrijven. Het eigen risico gaat hooguit met de inflatie omhoog. Klink gaat ervan uit dat zijn beleid om de zorg beter en doelmatiger te maken de komende jaren genoeg geld zal besparen.

Betere zorg uiteindelijk goedkoper

Klink verzekerde de Tweede Kamer uiteindelijk dat hij de patiënt vervelende maatregelen wil besparen. Nu voegt hij eraan toe dit voor de komende jaren ook zo te zien. “Waar in het verleden de kostenbeheersing vaak te maken had met rantsoeneren, met pakketmaatregelen of financiële prikkels zoeken we het nu in de kwaliteit van de zorg.”

Kwaliteit wordt beloond

Ziekenhuizen, apothekers en huisartsen krijgen steeds meer ruimte om met zorgverzekeraars zelf de prijzen afspreken voor operaties, geneesmiddelen en hulp aan chronisch zieken. Klink is ervan overtuigd dat hiermee uiteindelijk vooral voor kwaliteit betaald gaat worden. Zo zullen apothekers, die er alles aan doen om hun klanten hun pillen trouw te laten slikken, hier uiteindelijk voor worden beloond. Patiënten zullen namelijk sneller beter worden en met minder complicaties te kampen krijgen, is het idee. Uiteindelijk moet dit voordeliger uitpakken.

Laagdrempelig en eerder

Hetzelfde geldt voor huisartsen als ze straks meer loon naar werk krijgen en een grote rol gaan spelen bij de behandeling van chronisch zieken. Patiënten komen dan minder snel bij de duurdere specialist terecht. “Bij patiënten met hartfalen bestaat dan de helft minder kans op complicaties. Diabetespatiënten hebben 20 procent minder amputaties. Die vrije prijzen komen er niet om lekker liberaal te kunnen gaan doen, maar om goede zorg te kunnen bieden. Dat is iets wat ik de komende jaren compleet in de benen wil zetten.''

Chronisch zieken en prestatiebeloning

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, apothekers, huisartsen, kortom de hele sector steunt deze agenda, zij werken er al volop aan, weet Klink. Toch lijkt hij met veel van deze partijen niet de allergrootste vriend. In het veld waren er de nodige partijen die naar de rechter stapten of daarmee dreigden. “Zeker op het moment dat je moet gaan ombuigen, is het bijna een reflex dat je juridische procedures of protesten krijgt.” De huisartsen wilden een tijdje niet met hem praten, maar Klink kan naar eigen zeggen weer prima met ze overweg over zaken als de behandeling van chronisch zieken en prestatiebeloning. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top