ACTUEEL

Ex-neuroloog praat niet met deskundigen

De voormalig neuroloog Ernst Jansen wil niet over een voormalig patiënte praten in de rechtbank, als daar twee deskundigen bij zijn. Jansens advocaat verzocht de rechtbank de twee mannen niet aanwezig te laten zijn bij het inhoudelijk bespreken van haar diagnose.

De rechtbank verwierp dat. "Dan zal mijn client zich beroepen op zijn zwijgrecht, om een inhoudelijke medische discussie te voorkomen", aldus de raadsman woensdag, tijdens de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen de ex-neuroloog. Jansen voegde daar zelf aan toe: "Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen." Om vervolgens overigens wel uitgebreid antwoord te geven op vragen van de rechtbank over deze patiënte.

De gemoederen liepen woensdagochtend flink op tijdens de tweede zittingsdag in de strafzaak. "Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen", beet de officier van justitie de ex-neuroloog toe. De rechter zette kort daarna de microfoon van Jansen uit, omdat hij meerdere keren door hem heen sprak. "Ik heb hier de regie, niet u."

Parkinson

Woensdag werden de feiten besproken van een patiënte van Jansen die zelfmoord pleegde nadat door hem een ernstige vorm van de ziekte van Parkinson (MSA) was vastgesteld. De ex-neuroloog stelde een ernstige vorm van de ziekte Parkinson vast bij de patiënte. De vrouw pleegde na de derde ziekenhuisopname zelfmoord. Later bleek het een verkeerde diagnose.

Jansen gaf woensdag toe dat hij destijds, eind jaren 90, ook zijn twijfels had bij de diagnose maar dat hij dat niet liet merken aan de patiënte en haar familie. In een eerdere verklaring had de weduwnaar van de vrouw al aangegeven nooit twijfel te hebben gehad over de diagnose. "Jansen was een gerenommeerd arts. Die vertrouw je als hij iets zegt."

In een later stadium van de ziekte werd ook nog Alzheimer of de spierziekte ALS met haar besproken. Uit een onderzoek op het lichaam van de vrouw, na haar zelfmoord begin 2000, bleek dat er geen enkele sprake was van deze ziektes. Volgens de aanklager heeft Jansen dit niet verteld aan de nabestaanden van de patiënte. Jansen ontkent dit.

Afspraak

Die ontkenning schoot de aanklager in het verkeerde keelgat. Volgens haar hebben vier mensen, de nabestaanden van de overleden patiënte, precies het tegenovergestelde verklaard. Daarnaast benadrukt ze dat het de familieleden maanden heeft gekost om een afspraak te maken met Jansen over de uitslag van de obductie. "U kon gewoon niet geloven dat ze geen MSA had, daarom bleef u het volhouden." Jansen geeft toe dat er "achteraf hele andere dingen uitgerold zijn" dan wat hij destijds dacht.

De vrouw liep moeilijk. De mogelijkheid bestaat echter achteraf dat het door artrose kwam en niet door de MSA. Ook was ze depressief. "Deze mevrouw kon je met niets vrolijk maken", zei Jansen over haar.

De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) wordt onder meer verdacht van het opzettelijk verkeerd stellen van diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten.

Verduistering en diefstal

Maandag, tijdens de eerste dag, kwamen onder meer verduistering en diefstal aan bod. Begin volgend jaar wordt pas uitspraak verwacht. Als alle strafbare feiten worden bewezen, kan Jansen een maximale straf van 12 jaar krijgen.

---

Klik hier voor een beknopt feitenoverzicht van de zaak rond Ernst Jansen Steur. De hele berichtgeving rond de zaak kunt u vinden in het dossier op Skipr.

0 Reacties

Top