ACTUEEL

Acht hartcentra publiceren behandelingsresultaten

Acht Nederlandse hartcentra die deelnemen aan het programma Meetbaar Beter presenteren vandaag, 27 november 2013, inzicht in de uitkomsten van hun behandelingen. Het gaat om de behandelingen voor patiënten met veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders en hartritme stoornissen.

Meetbaar Beter is een methodiek om het effect van de behandeling voor de patiënt te meten. De methode meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. De rapportage over uitkomsten van zorg van acht hartcentra geeft patiënten en zorgverzekeraars informatie over de meest relevante kwaliteitsindicatoren.

Specialisten

Ook medisch specialisten hebben baat bij de methode. Peter den Heijer, cardioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda: "Door transparant te zijn over resultaten, krijgen wij als medisch specialisten goede handvatten en nieuwe inzichten om, waar nodig, onze onderzoeken, behandelingen en de registratie van gegevens nog verder verbeteren."

Stichting

De verbetermethode is in 2011 gestart door hartchirurgen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein, in samenwerking met The Decision Group. Inmiddels hebben ook de hartcentra van het Amphia Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Isala in Zwolle en het UMC Utrecht zich aangesloten. Ook opereert Meetbaar beter sinds mei onder de vlag van een zelfstandige stichting.

Diverse andere hartcentra in Nederland hebben zich inmiddels aangemeld om deel te gaan nemen. De stichting Meetbaar Beter streeft naar intensieve samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top