ACTUEEL

'Voorlichting Nuvaring niet voldoende'

Vrouwen moeten beter voorgelicht worden over het risico van trombose door gebruik van de Nuvaring. Dat zegt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF woensdag. Volgens haar blijkt uit de ophef rond het middel dat veel vrouwen niet weten wat de risico's van de anticonceptiering zijn.

Zo'n 2000 gebruiksters of nabestaanden van gebruiksters in de VS hebben een claim ingediend tegen de fabrikant, MSD. Ze verwijten de fabrikant dat de Nuvaring trombose en embolie heeft veroorzaakt. Dat het middel een hoger risico geeft op trombose dan de 'gewone' pil is niet nieuw. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) schrijft al voor dat huisartsen patiëntes hierover in een gesprek voorlichten.

Bijwerkingen

De Nuvaring, een kunststof ring die in de vagina wordt ingebracht en vandaaruit hormonen afgeeft, kwam ongeveer 10 jaar geleden op de markt. Volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen zijn er in Nederland zo'n 70.000 gebruiksters. Het bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de afgelopen 10 jaar zo'n 31 meldingen zijn binnengekomen van trombose en embolie als gevolg van het anticonceptiemiddel. Het totaal aantal bijwerkingen was groter. Naar eigen zeggen kreeg Lareb 351 meldingen, die betrekking hebben op 505 bijwerkingen.

Reactie MSD

Fabrikant MSD laat woensdag in een reactie weten achter het geneesmiddel te blijven staan. In de reactie wijst de farmaceut ook op het belang van goed advies door de behandeld arts. "Artsen kunnen als geen ander een inschatting maken van eventuele extra risico’s op trombose bij gebruik van dit anticonceptiemiddel, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van overgewicht, roken of als trombose in de familie voorkomt." (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top