HRM

Achmea schrapt 4000 banen

Achmea schrapt 4000 banen

Verzekeraar Achmea gaat opnieuw een flink aantal banen schrappen. Het gaat om ongeveer 4000 van de in totaal 19.000 banen die de komende drie jaar bij de verzekeraar zullen verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Om 10.00 uur vanmorgen is het personeel ingelicht.

Achmea heeft te maken met teruglopende inkomsten vanwege onder andere minder aanvullende zorgverzekeringen en een lager aantal levensverzekeringen die afgesloten worden. Ook loopt de verzekeraar premie-inkomsten mis doordat verzekerden steeds vaker een vrijwillig hoger eigen risico nemen bij hun zorgverzekering. Daarnaast regelen klanten steeds vaker hun zaken via internet, waardoor er minder personeel nodig is.

Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur van Achmea: "De aanpassingen vormen een nieuwe episode in de geschiedenis van onze groep. Onze acht miljoen klanten doen steeds meer online en willen zo ook hun verzekeringen regelen. Daarom versnellen we onze aanpassingen en investeren we meer in onze klantgerichtheid en online klantbediening.

Kosten omlaag

Van Duin stelde in februari van dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers dat de kosten bij de verzekeraar in de komende twee jaar met 200 miljoen omlaag zouden moeten. "Als coöperatieve verzekeraar gaat Achmea met de grootste zorgvuldigheid om met de belangen van alle betrokkenen en dus uiteraard ook met die van onze medewerkers. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn volledig geïnformeerd'', zo zegt Van Duin nu.

De reorganisatie is de tweede in korte tijd. In 2009 kondigde Eureko, het moederbedrijf van Achmea, aan dat er 2500 banen geschrapt moesten worden tussen 2009 en 2012. Het sociaal plan van deze reorganisatie loopt nog tot halverwege 2014.

Personeel

Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland. Een woordvoerder van het concern kon desgevraagd nog niet aangeven waar de ontslagen binnen de verzekeraar vallen. "We hebben negen grote vestigingen in het land, dat zal zich de komende jaren uitkristalliseren." In Apeldoorn heeft Achmea 4200 arbeidsplaatsen, gevolgd door Tilburg (3500) en Leiden (1700). Verder heeft Achmea in steden als Amersfoort (1400), Leeuwarden (1500), De Meern (1200), Zwolle (1000), Zeist (500) en Amsterdam (300) ook zogenoemde kernlocaties.

Achmea is één van de vier grote zorgverzekeraars van Nederland en is onder andere bekend van de merken Zilveren Kruis, Agis en FBTO. Daarnaast heeft Achmea een grote tak in schade- en levensverzekeringen. (Skipr/ANP)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 december 2013

Het zorgstelsel begint te werken en nu gaat het hard waaien bij zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.

Anoniem

4 december 2013

Schandalig dat Eureko dit aankondigd net voor sinterklaas en kerst. Geen leuke wijze om de feestmaanden te beleven.

Anoniem

4 december 2013

Achmea gaat met een vijfde inkrimpen. Lever de RvB nu ook een vijfde in??

Anoniem

4 december 2013

Achmea heeft als enige van de zorgverzekeraars een eigen CAO die veel (+11%) duurder is dan die van de andere zorgverzekeraars. In plaats van mensen ontslaan zou Achmea ook eens kunnen kijken naar het salarisniveau en die normaliseren tot het niveau van de rest van de markt. Dat zou pas cooperatief zijn!

Nb en om maar te zwijgen over de vele tientallen medewerkers die boven CAO worden betaald.

Anoniem

4 december 2013

Het wordt hoog tijd dat de zorgverzekeraars worden genationaliseerd, en omgevormd tot één nationaal ziekenfonds. Het systeem heeft volkomen gefaald en is niet meer dan bezigheidstherapie voor duizenden excelkunstenaars. Helaas hebben we nog steeds een parlement dat niet ingrijpt. Hopelijk na de volgende verkiezingen wel.

Anoniem

4 december 2013

Mensen help ons en verander van verzekering!

De cloud wordt hun ondergang. 4000 zwaar aangeslagenexperts. Goed gedaan Achmea!

Top