ACTUEEL

'Thuiszorg niet meer aan de stopwatch'

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen in de toekomst meer tijd en aandacht krijgen van hun verzorgenden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren. Uitspraken hierover in De Telegraaf vrijdag worden bevestigd door zijn woordvoerder.

Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg de hulpbehoevende nodig heeft. Nu is de zorgindicatie leidend. Die hulp wordt tot op de komma ingevuld. Dat levert een hoop papieren rompslomp op waar de thuiszorgers veel tijd aan kwijt zijn.

De thuiszorgmedewerkers worden voortaan niet meer betaald voor het aantal bezoeken dat op een dag is afgelegd maar voor hun inzetbaarheid op die dag, zo is het idee. Zo kan de hulp beter worden afgestemd op de werkelijke behoefte.

Modernisering

Van Rijn werkt aan een modernisering van de verpleging en zorg, die begin 2015 ingevoerd moet zijn. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen. De wijzigingen moeten ook veel geld besparen. In 2017 moet de langdurige zorg net zo duur zijn als die nu is: ruim 27 miljard euro per jaar, aldus de woordvoerder. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 december 2013

Yes eindelijk wordt hier gehoor aangegeven. Alleen waarom pas in 2015? De thuiszorg maakt overuren. De cliënt krijgt vaak te weinig zorg door de bezuinigingen. Zo is het alleen maar duurder. Uit eigen ervaring met mijn chrinische ziekte krijg ik te weinig zorg. Vooral als het spoed is. Door de te weinig zorguren mogen ze niet helpen. Erg frustrerend omdat de thuiszorg wel wil maar dit niet mag. Gevolg dat er een ambulance moet komen. Hoe sneller hoe beter als dit ingevoerd gaat worden. Bespaart het rijk heel veel geld omdat ik niet de enige ben. Ambulance is dubbel zo duur. En did kunnen hun tijd ook beter gebruiken. Dit heeft voor ieder een groot voordeel. Van mij mag dit meteen wel ingevoerd worden.

van de Siepkamp

16 december 2013

leuk hoor, zo'n zet van Van Rijn. Maar draait hij ook de opgelegde bezuinigingen terug. Nu komt de bal volledig bij de uitvoerende zorgverleners terecht die maar moeten zien hoe ze in de beschikbare tijd meer mensen helpen. Daar kan toch niemand echt intrappen.

Top