ACTUEEL

VUmc heeft geen geld behandeling transgenders

Het VUmc in Amsterdam vreest dat het de komende tijd genderpatiënten en transgenders niet kan helpen. Het budget van zorgverzekeraars voor het komend jaar is bij lange na niet toereikend om nieuwe patiënten te behandelen die een sekseoperatie overwegen. Daarom wordt waarschijnlijk een tijdelijke stop voor nieuwe aanmeldingen afgekondigd.

Mensen die al op de wachtlijst stonden of waarbij de behandeling al is begonnen, lopen geen vertraging op. Dat heeft het VUmc woensdag laten weten. Landelijk verzorgt VUmc zo’n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten.

Verkeerde lichaam

Mensen met genderdysforie en transgenders zijn geboren in het verkeerde lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld biologisch man, maar voelen zich vrouw of in ieder geval geen man. Het aantal mensen dat zich hiervoor de laatste jaren wil laten behandelen is enorm gestegen, met bijna 200 procent. Landelijk biedt VUmc zo’n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten.

Volgens het Transgender Netwerk Nederland (TNN) dreigt de transgenderzorg nu onbereikbaar te worden. "Voor het welzijn van veel transgenders gaat dit ernstige gevolgen hebben", zegt Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN.

Tweede Kamerlid voor Groen Links Linda Voortman is geschrokken van het nieuws van het VUmc : "Ik vind het niet te verteren dat mensen niet behandeld kunnen worden omdat er te weinig geld is gereserveerd. Het gaat hier niet om een luxebehandeling of pret-operatie."

Rechter

Het bericht komt precies na de nacht waarin de Eerste Kamer instemde met een plan van staatssecretaris Fred Teeven om het voor transgenders vanaf 16 jaar gemakkelijker te maken het geslacht op hun geboorteakte te laten wijzigen. Daar hoeft geen rechter meer aan te pas te komen. Het is genoeg dat een deskundige vaststelt dat de gevoelens blijvend van aard zijn. Met die verklaring kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de akte van de geboorte aanpassen.

Transgenders hoeven ook niet langer eerst een operatie te ondergaan om hun lichaam aan te passen aan het geslacht dat zij wensen. Ook vervalt de eis dat transgenders onvruchtbaar moeten zijn voordat het geslacht op de geboorteakte kan worden aangepast.

De Eerste Kamer heeft het voorstel met 51 stemmen voor en 24 stemmen tegen aanvaard. Voortman: ,,Een dag later krijgen Nederlandse transgenders alweer een tegenslag te verwerken''.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 december 2013

Zolang als ik al werk heb ik als s'morgens de wekker gaat het gevoel dat ik in het verkeerde lijf zit.
Met al die flauwekul van transgenders waar Dr. Molenaar mee is begonnen, let wel in het van oorsprong Protestantse UMC, is Nederland zelf onderhand een land waar iedereen het gevoel heeft in het verkeerde land te wonen.
Nou ja, de geestelijke gezondheidszorg moet ook nog beleg verdienen en de sukkels van politiek links mogen graag meejanken met de genders in spe.
Een heel legertje specialistische zorgverleners zullen u graag uitleggen hoe erg het wel niet is in het verkeerde lichaam te zijn geboren.
Dat een paar duizend kilometer verderop mensen slachtoffer zijn van werkelijke onmenselijke problemen en die voor alles minder dan een paar honderdduizend euroos weer een echt leven zouden kunnen hebben...ach die woonden altijd in het verkeerde land?

Dodeman

19 december 2013

meneer, you don't have a clue. U oordeelt over iets waar u niet over kunt oordelen, onder meer omdat u het ontbreekt aan enig inlevingsvermogen . Oordeel dan ook niet, dit kwetst alleen maar.

Top