ACTUEEL

NZa: 75 miljoen euro aan verdachte zorgkosten

Tandartsen, orthodontisten, psychologen en psychiaters, apothekers en huisartsen krijgen jaarlijks tenminste 75 miljoen euro aan verdachte declaraties vergoed. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit in een tussenrapportage over verkeerde declaraties in de zorg.

Om fraude in de zorg serieus aan te pakken, moeten de regels voor het checken van dossiers op fraude worden aangepast, stelt de NZa. Zorgverzekeraars moeten hun controles aanscherpen. Zeven van de elf verzekeraars hebben hun controles niet geheel op orde. Hierdoor bestaat het risico dat evident foute declaraties van aanbieders toch vergoed worden. Zo komt het voor dat huisartsen meer dan vier kwartalen per jaar het inschrijftarief declareren en declareren ggz-instellingen behandelingen zonder de AGB-code te vermelden. Bij andere opvallende declaraties is meer onderzoek nodig, meldt de NZa: bijvoorbeeld bij de patiënt die in een jaar voor 4.000 declaraties bij een apotheek zorgde.

Scherper controleren

De NZa vindt dat het ministerie van VWS de regels moeten aanpassen zodat de NZa verzekeraars kan verplichten om uitgebreider declaraties te controleren. De regels die er nu zijn zorgen ervoor dat verzekeraars hun werk niet kunnen doen,s stelt de NZa. “Met het analyseren van data kun je niet alle foute declaraties bewijzen. Met data-analyse toon je bijvoorbeeld gepast gebruik op individueel niveau niet aan. Juist in die zaken is het belangrijk dat verzekeraars ook zonder vermoeden van fraude een dossier kunnen onderzoeken”, aldus de NZa.

Hardere aanpak

De NZa gaat frauderende zorgaanbieders harder aanpakken. De NZa krijgt hiervoor meer menskracht in 2014. In september maakten Schippers en Van Rijn bekend komend jaar 5 miljoen en vanaf 2015 zo'n 10 miljoen euro extra uit te trekken om onder meer de opsporing van zorgfraude te versterken. Dit geld wordt in 2014 onder meer gebruikt om de opsporingstaak van de inspectie SZW uit te breiden van alleen pgb-fraude naar de hele zorgsector.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitasing

20 december 2013

"verdachte"...meer. niet.
Tav meer kwartalen declareren: dat kan heel goed als het eerder door de verzekeraar is afgewezen en uit de betaling niet kan worden opgemakt of die declaratie later alsnog is uitbetaald. Je krijgt nl een totaalbedrag op je rekening en niet een specificatie per patiënt.
Dan krijg je meestel het volgende: Het is kwartaalbedrag is al betaald aan een andere huisarts en vervolgens krijg je van de verzekeraar niet te horen bij wie wegens “privacy”…
En dan maar afwachten of het volgende kwartaal je wel wordt uitbetaald of dezelfde geschiedenis zich voltrekt. Of het ooit uitbetaald is wordt nimmer duidelijk… je hebt alleen zich op wat de zorgverzekeraar officieel afwijst en wat niet gemeld wordt is het gissen.
Zal niemand verbazen als huisartsen miljoen mislopen door dit ondoorzichtige gebeuren: het verdienmodel van zorgverzekeraars...

De Raad

20 december 2013

Laat nza ook maar eens uitzoeken hoeveel zorgverleners mislopen door onterecht afgwezen declaraties, ik denk dat dat probleem veel groter is.

Alberts

24 december 2013

Hoe geloofwaardig is de NZA eigenlijk nog...

Anoniem

6 februari 2014

STOP SHARMILA'S (ARTIEST/SONGWRITER/DANSERES) DOODSTRAF BIJ DELTA ALBRANDWAARDSEDIJK 74 3172 AA POORTUGAAL NEDERLAND EN STUUR EEN BRIEF NAAR DE KLACHTENCOMMISSIE TAV PATRICK GREVELING. Patrick.greveling@deltapsy.nl

STOP SHARMILA'S DEATH PENALTY @ DELTA ORGANISATION POORTUGAAL NETHERLANDS.
www.deltapsy.nl

ER WORDEN LEUGENS GERAPPORTEERD OVER SHARMILA EN HAAR DOCHTER TANISHA DOOR DELTA ,JEUGDZORG,STICHTING JJC / JEUGDFORMAAT EN ZIJ MOGEN NAUWELIJKS CONTACT MET ELKAAR HEBBEN.
TANISHA WORDT MAANDEN ONDERWIJS GEWEIGERD EN MEN WEIGERT HAAR REISKOSTEN TE BETALEN VOOR SCHOOL TERWIJL ZE DIT JAAR EXAMEN MOET DOEN VOOR HAVO BIJ ST. MONTFORT ROTTERDAM. DELTA POORTUGAAL WEIGERT SHARMILA EEN INKOMEN/UITKERING.

http://www.cchr.nl/cchr-reports/inventing-disorders/introduction.html

http://www.cchr.nl/cchr-reports/harming-artists/introduction.html

http://www.cchr.org/cchr-reports/harming-artists/introduction.html

http://www.cchr.org/cchr-reports/inventing-disorders/introduction.html

http://www.cchr.org/cchr-reports/psychiatric-rape/introduction.html

http://www.cchr.org/cchr-reports/deadly-restraints/introduction.html

PROTECT SHARMILA AND HER DAUGHTER TANISHA (MUSICIANS/SONGWRITERS)

PLEASE SEND THIS TO EVERYONE YOU KNOW..

Top