ACTUEEL

Stichting dupeert bewoners serviceflats

Bewoners van tientallen verzorgingsflats worden gedupeerd door een stichting die het beheer van de flats heeft overgenomen. Deze Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) brengt te hoge kosten in rekening. De stichting heeft ook nauwe banden met vastgoedinvesteerders die de flats van bewoners voor te lage prijzen kunnen opkopen.

Dat blijkt uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money in samenwerking met het NCRV-programma 'Altijd Wat' en dagblad Trouw.

Nederland telt zo'n 360 serviceflats waarvan SDS er ongeveer 90 in beheer heeft. Het zijn complexen waar de veelal hoogbejaarde extra ondersteuning kunnen krijgen zoals maaltijden, medische zorg en nachtbewaking. Leegstand is een veelvoorkomend probleem door de hoge servicekosten. Bovendien zijn de flats zijn moeilijk verkoopbaar. De bestuurders van de  woon- of eigenarenverenigingen van de flats kunnen deze problemen niet altijd het hoofd bieden. Stichting Dienstverlening Serviceflats positioneert zich als een non-profitorganisatie die dat wel kan.

Benadeling ouderen

Uit het onderzoek blijkt echter dat SDS dit niet waarmaakt. Zo snijdt de stichting de meeste diensten weg. De servicekosten gaan daarmee omlaag, maar de stichting berekent zeer hoge prijzen voor de resterende diensten. Daarmee dupeert de stichting de bewoners ter verrijking van zichzelf. Een voorbeeld is dat SDS bij de inkoop van gas korting belooft, terwijl uit de rekeningen blijkt dat de stichting er juist een flinke marge op zet.

Belangenverstrengeling

Bestuurders die geacht worden onafhankelijk te zijn en op te komen voor de belangen van de bewoners, worden extra beloond als het hen lukt om SDS meer diensten te laten verrichten in de serviceflat. Zo kreeg een bestuurders 5000 euro op zijn rekening gestort nadat SDS als dienstverlener aan de slag kon bij een serviceflat.  Wanneer SDS een poot aan de grond heeft, doet de stichting haar best om bewoners te overtuigen dat zij hun woning beter kunnen verkopen. Vaak geven de ouderen hier gehoor aan. SDS schakelt bij de verkoop stelselmatig dezelfde investeerders in. De onderzoekers noemen daarbij Noordwijkse vastgoedinvesteerder Andries de Boer, tevens CDA-gemeenteraadslid. De investeerders kopen de woningen op ver onder de taxatieprijs. De winst voor de investeerders kan per seniorencomplex in de miljoenen lopen.

Bewoners van ten minste negen serviceflats proberen via de rechter of bestuurlijke procedures SDS uit de flats te weren. In vier gevallen is dat gelukt. SDS spreekt belangenverstrengeling tegen. "We komen primair op voor de belangen van bewoners", zegt Clemens Bosman, ex-CDA-politicus en voorzitter raad van bestuur in dagblad Trouw. Volgens hem zijn de bestuurders van SDS onafhankelijk. Verder ontkent Bosman het bestaan van conflicterende belangen in zijn relatie tot investeerders en bewoners.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top