HRM

CNV claimt groot draagvlak cao VVT

Werknemers in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg (VVT) scharen zich massaal achter de CAO die werkgeversorganisatie ActiZ met drie vakbonden heeft gesloten. Dat stelt vakbond CNV Publieke Zaak op basis van een peiling van onderzoeksbureau MWM2 onder 8000 werknemers.

Uit de peiling blijkt volgens CNV Publieke Zaak dat 91 procent van de eigen leden achter de gemaakte afspraken staan. Bovendien is driekwart (73 procent) van àlle medewerkers in de sector positief gestemd over het akkoord, zo stelt CNV Publieke Zaak. Een minderheid (17 procent) is het niet eens met het akkoord.

Gelet op het brede draagvlak roept CNV Publieke Zaak minister Asscher van Sociale Zaken op de CAO VVT algemeen verbindend te verklaren. Eerder deden Abvakabo FNV en werkgeversorganisatie BTN eenzelfde oproep. Zij zijn voor een deel van sector, in het bijzonder de huishoudelijk hulp, een eigen cao overeengekomen.

'Gebakken lucht'

CNV Publiek Zaak noemt deze cao “gebakken lucht, waar bijna niemand iets aan heeft”. Ook wijst de vakbond er op dat vakbond Abvakabo FNV voor de tweede keer op rij is afgehaakt tijdens de onderhandelingen voor de grootste CAO in Nederland, die 480 duizend werknemers raakt. “Abvakabo heeft enkele jaren geleden besloten dat ze de vakbond voor de thuiszorg wilde zijn, daar moet alles voor wijken”, stelt Voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak. “Nu wordt grootste cao in Nederland daar voor opgeofferd.”  

Volgens woordvoerster Lilian Marijnissen van Abvakabbo FNV is dit een onjuiste voorstelling van zaken. "De cao die we met BTN hebben afgesproken geldt alleen voor de huishoudelijke hulp", aldus Marijnissen. "We dringen de rst van de werknemers dus helemaal geen nullijn op. Voor al die andere werknemers in de VVT willen we via acties alsnog een goede cao afdwingen, want de loonsverhoging van 1 procent die de andere bonden hebben afgesproken is nog minder dan de inflatie."

Dictaat

Marijnissen bestrijdt ook dat Abvakabo is weggelopen uit de cao-onderhandelingen. "De cao VVT is door ActiZ gedicteerd. Het was een kwestie van tekenen bij het kruisje of vertrekken. Dat is toch geen manier van onderhandelen."

Voorlopig krijgt een deel van de werknemers in de VVT te maken met twee cao's. Uit de CNV-peiling blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde werknemers het van groot belang vindt dat de vakbonden overleggen om een oplossing te vinden voor de situatie. “Twee verschillende cao’s in één sector is niet goed, daar worden medewerkers de dupe van”, zegt De Macker. Om die reden roept De Macker Abvakabo op om alsnog bij de cao VVT aan te haken. Marijnissen sluit niet uit dat er via een omweg opnieuw onderhandeld gaat worden. "Als minister Asscher twee cao's voorgelegd krijgt met het verzoek ze algemeen verbindend te verklaren, zal hij de partijen waarschijnlijk verzoeken opnieuw in overleg te gaan." 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 januari 2014

Medewerkers krijgen helemaal niet te maken met 2 CAO's. Ze hebben alleen te maken met de CAO waar hun werkgever aan gebonden is als lid van de branchevereniging. Gelukkig is dat in verreweg de meeste gevallen (95%) de CAO die Actiz met de drie bonden is overeengekomen.

Anoniem

12 januari 2014

Ik ben voor de cao van de AbvaKabo. Aangezien het CNV veel te veel op de hand is van de werkgevers. Al ben ik niet in de thuiszorg werkzaam maar in een verpleeghuis, vind ik dat de FNV veel meer opkomt voor de belangen van de werknemers. Mijzelf en mijn collega's dus.

Boers

13 januari 2014

Het onderzoek van CNV is gebakken lucht. Ik heb de resultaten van het onderzoek gelezen en het is op zijn zachts gezegd erg suggestief. Net als met de cao rekent CNV zich te vroeg rijk. Met antwoorden als: “Ik ken de inhoud van het CAO akkoord niet, maar ik ben al lang blij dat er, gezien het economische klimaat, iets gebeurt” “Niet echt, maar gezien de huidige economische situatie ben ik er tevreden mee” kan je met de beste zin toch niet als steun voor het akkoord rekenen. CNV leeft in een andere wereld en is alle contact met zijn achterban kwijt. Een belangrijk punt uit het onderzoek waar ze niks mee doen is de zorgen over de kwaliteit van zorg. Iets waar Abvakabo tijdens de cao-onderhandelingen afspraken over wilde maken, maar niet op steun kon rekenen van CNV en andere vakbonden. In plaats van inzetten op echte kwaliteitsverbeteringen van werk en zorg, was voor CNV de reiskosten het punt tijdens de onderhandelingen... Een gemiste kans.

Anoniem

13 januari 2014

CNV is helemaal geen vakbond, maar een verlengstuk van de werkgevers. Daarom lopen hun leden ook massaal weg.

Mol

13 januari 2014

91% van de leden tja dat zijn er niet veel aangezien de CNV
niet veel leden heeft in de zorg!
Weeg dat eens af tegen de leden van de ABVA/Kabo en dan is het statement van de CNV inderdaad gebakken lucht.

Top