ACTUEEL

Universitair netwerk zet in op ouderenzorg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en oudereninstellingen in Noord- en Oost-Nederland gaan nauwer samen werken. Ze willen zo wetenschappelijke inzichten sneller in de praktijk toepassen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen met dementie te veel medicatie krijgen.

Met de hervorming van de langdurige zorg blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Alleen mensen met zeer complexe gezondheidsproblemen worden dan nog opgenomen in verpleeghuizen. “Het verpleeghuis zoals we dat nu kennen, wordt in de toekomst de intensive care van de ouderenzorg”, aldus initiatiefnemer Sytse Zuidema, hoofd sectie Ouderengeneeskunde van de afdeling Huisartsengeneeskunde UMCG. “Door gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek te doen, opgedane kennis te delen en toe te passen in de praktijk, kunnen we de kwaliteit van leven van en complexe zorg voor deze kwetsbare groep ouderen in instellingen zo hoog mogelijk houden.”

Speerpunten

Met het oog hierop hebben de betrokken partijen onder de noemer Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-UMCG) een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de duur van vier jaar. Speerpunten zijn dementie, medicatieveiligheid en zorginnovatie. Naast het UMCG is het convenant ondertekend door AriënsZorgpalet (Enschede), Dignis (Groningen), De Hoven (Onderdendam), Livio (Enschede), Meriant (Heerenveen), Oosterlengte (Winschoten), TriviumMeulenbeltZorg (Almelo), ZINN (Haren), Zonnehuisgroep Noord (Zuidhorn) en Zorggroep Leveste Middenveld (Emmen).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top