ACTUEEL

Dood Els Borst waarschijnlijk door misdrijf

Dood Els Borst waarschijnlijk door misdrijf

Oud-minister Els Borst (81) is naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer geworden van een misdrijf. Dat concluderen politie en justitie donderdag na uitvoerig onderzoek, zowel op het lichaam van de politica als aan de hand van aangetroffen sporen.

Moord of doodslag

Of de dood van Els Borst moord of doodslag is, moet uit verder onderzoek blijken, zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac. "We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd weten we nog niet." De minister van staat is maandagavond in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven aangetroffen met letsel op haar lichaam. Ze is aan de gevolgen van dat letsel overleden en stierf geen natuurlijke dood, aldus de politie.

Het is volgens Bac mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag zijn. Maar een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kon donderdag ook nog niet worden uitgesloten.

Onderzoek

Van het stoffelijk overschot van Elst Borst is dinsdagmiddag een scan gemaakt in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Daarna heeft het Nederlands Forensisch Instituut sectie op haar lichaam verricht. Maandagavond had al een uitgebreide schouw van het lichaam plaats. De oud-minister had verwondingen, maar daarover wil de politie geen bijzonderheden prijsgeven. "Dat allemaal in combinatie met sporen die in de garage en bij de woning zijn gevonden, is voor ons reden om ervan uit te gaan dat mevrouw Borst slachtoffer is geworden van een misdrijf", zei hoofdofficier van justitie Johan Bac donderdag tegen het ANP.

Er is een team van ongeveer 30 rechercheurs samengesteld dat nu verder onderzoek gaat doen naar de omstandigheden waaronder de oud-minister om het leven is gekomen. Al sinds Borst maandagavond om 18.45 uur in de garage werd gevonden door twee buurtgenoten, is de politie bezig met tactisch en forensisch onderzoek in en bij haar huis. Het lichaam van de 81-jarige politica is woensdagavond overgedragen aan haar familie. Er is geen nader lichamelijk onderzoek meer nodig, zei plaatsvervangend politiechef Willem Woelders donderdag tegen het ANP. Zaterdag is er een herdenkingsdienst voor Borst in de Domkerk in Utrecht. Daarna wordt zij in besloten kring begraven. (ANP)

0 Reacties

Top