ACTUEEL

Helderse politiek bang voor lot Gemini

De gemeenteraad van Den Helder vreest dat het plaatselijke Gemini Ziekenhuis op een financiële ondergang afkoerst. Bij ongewijzigd beleid is de verwachting van een faillissement later dit jaar 'gerechtvaardigd', schrijft de gemeenteraad in een door alle fracties ondertekende brief aan de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA).

Onderzoek

In de brief vragen de raadsfracties de NZA 'dringend om op korte termijn' onderzoek te doen naar de zogenoemde integrale bedrijfsvoering van de MCA Gemini Groep. Die kwam enkele jaren geleden tot stand na een bestuurlijke fusie tussen het MCA in Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis. De Helderse gemeenteraad is vorige maand door de raad van bestuur van de MCA Gemini Groep nog vertrouwelijk bijgepraat over de stand van zaken bij beide ziekenhuizen. Hij schrijft in de brief 'uit betrouwbare bronnen'  te hebben vernomen dat van een gezonde financiële situatie binnen de groep geen sprake meer is.

Grote zorgen

Volgens de gemeenteraad is die informatie in lijn met de slechte resultaten van een financiële stresstest die beide ziekenhuizen ondergingen op basis van de jaarcijfers over 2012. "Hoewel wij niet gaan over de bedrijfsvoering van de ziekenhuizen, maken wij ons grote zorgen over het behoud van adequate zorg in onze regio en duurzame voortzetting van de bestaande werkgelegenheid”, schrijft de raad.

Hulp

Een woordvoerder van de NZA kon vrijdag niet zeggen of het gevraagde onderzoek er daadwerkelijk komt. Bestuursvoorzitter Harry Luik van de MCA Gemini Groep zei dat alles op alles wordt gezet om het Gemini Ziekenhuis er financieel bovenop te helpen. Hij zei wel dat hulp van de gemeente daarbij noodzakelijk is. Zo moet Den Helder volgens hem onder meer borg staan voor de lening die nodig is het Helderse ziekenhuis te verbouwen.

Uitgesteld

De MCA Gemini Groep schrapte vanwege de financiële situatie eerder al het plan in Den Helder een nieuw ziekenhuis te bouwen. Ook werd vorig jaar de realisering van een nieuw regionaal interventiecentrum aan de rand van Heerhugowaard uitgesteld. (bron: ANP)

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 februari 2014

Staan er inderdaad niet goed voor: https://zorgkennis.net/downloads/kennisbank/ZK-kennisbank-Liquiditeit-van-zorginstellingen-op-een-rij-1958.pdf

Frank Conijn

22 februari 2014

Het terugkopen van de grond lijkt me een redelijke eis, en hoeft de gemeente boekhoudkundig gezien weinig te kosten.

Maar ik vraag me wel af wat de reden is voor de verbouwing. Als dat is om aan de minimale eisen te blijven voldoen is het een terechte verbouwing, maar er zijn diverse ziekenhuizen die zich financieel in de nesten hebben gewerkt door allerlei 'fancy' verbouwingen/uitbreidingsplannen.

Top