ACTUEEL

Minder tbc-besmettingen in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland besmet is geraakt met tuberculose is het afgelopen jaar weer gedaald. In 2013 hadden 848 mensen de besmettelijke, potentieel dodelijke ziekte. Dat is 12 procent minder dan het jaar daarvoor, meldt het KNCV Tuberculosefonds dinsdag.

De daling is vooral terug te zien in de grootste risicogroepen voor tuberculose, zoals mensen uit Azië en Afrika en mensen die contact hebben gehad met besmette patiënten. Het aantal asielzoekers met tuberculose is zelfs met 38 procent gedaald.

Actief bestrijdingsbeleid

De afname komt vooral door het actieve bestrijdingsprogramma in Nederland, aldus het KNCV Tuberculosefonds. Het aantal mensen dat in Nederland de nauwelijks te behandelen, zogenaamde multiresistente variant van de infectieziekte had opgelopen, steeg wel vorig jaar. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt het Tuberculosefonds. In totaal 17 mensen in Nederland waren vorig jaar besmet met de multiresistente variant, MDR-tbc genaamd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2012. De meeste van deze patiënten komen uit het buitenland en wonen nog vrij kort in Nederland.

Wereldwijd krijgen 9 miljoen mensen per jaar tbc en sterven er 1,3 miljoen aan de ziekte. De ziekte is te behandelen, zeker als het in een vroeg stadium ontdekt wordt, maar het Tuberculosefonds vreest dat het nog wel 10 jaar gaat duren voordat er een vaccin ontwikkeld is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top