ACTUEEL

Financials somber over toekomst

Somberheid troef dezer dagen op de financiële afdelingen van zorginstellingen. Met name de vastgoedpositie van hun instelling kost de financials hoofdbrekens. Onduidelijkheid over veranderende financiering en een strengere opstelling van kredietverstrekkers doen de rest.

Zoveel blijkt uit de nieuwe Financiële Zorgthermometer van Head in samenwerking met Finance Ideas. Aan het onderzoek werkten bijna honderdzeventig leden van Head mee. Zij gaven antwoord op een vaste set aan vragen betreffende hun verwachting voor de komende twaalf maanden.

Uit de peiling blijkt dat een groot aantal respondenten een afboeking op het vastgoed verwacht. Door het scheiden van wonen en zorg, lagere bezetting en lagere tarieven drukt het vastgoed steeds zwaarder op de balans. Blijkens de zorgthermometer verwachten de financials een impairment tot 12 procent. Gekeken naar de omzetten van 2012 is dat een bijzondere waardevermindering van 350 miljoen euro; circa een vierde van het resultaat dat de instellingen in 2012 haalden.

Omzetgroei

Het is niet alleen het vastgoed waarover de financials zich zorgen maken. Zij verwachten hogere administratieve lasten, hogere rentes en voor 2014 een dalende reële omzet. In de ggz verwacht zelfs geen enkele instelling dat de omzet zal groeien.

Specifiek in de ggz speelt nog een extra probleem. Head meldt dat door de trage besluitvorming over de basis-ggz de declaratiesoftware pas laat gereed is. Instellingen kunnen behandelingen die na 1 januari 2014 zijn gestart daardoor niet declareren. Volgens de financieel medewerkers is de bevoorschotting vanuit verzekeraars onvoldoende, zo stelt 36 procent van de financials uit de ggz.

Accountantsverklaring

Van één ding zijn de financials zorgbreed redelijk zeker: door de genoemde factoren wordt de ontmoeting met de accountant niet gezellig. Een ruime meerderheid van de financials verwacht slechts een goedkeurende verklaring met beperkingen. Dit geldt voor 61 procent van de financials uit ziekenhuizen en 60 procent uit de ggz. Een klein deel van de respondenten verwacht helemaal geen goedkeurende verklaring, zo gaf 15 procent uit de ziekenhuizen en 4 procent uit de ggz aan. Overigens worden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg geen problemen verwacht met de accountantscontrole.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 maart 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 24-03-2014 07:31.

Top